pomoć poljoprivrednicima

Hoće li BiH uvesti zaštitne mjere za uvoz mesa

meso
31.01.2021.
u 21:03

Uvođenje zaštitnih mjera na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa uskoro će se naći pred Vijećem ministara BiH. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH narednih dana uputit će Vijeću ministara prijedlog Vlade Republike Srpske, a za poljoprivrednike je ovo važna i dugoočekivana prekretnica.

- To je, po našem mišljenju, povjesni pomak iz prostog razloga što BiH od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije uvela nijednu zaštitnu mjeru na poljoprivredne proizvode. Ovo je nama vjetar u leđa, koji smo godinama tvrdili da imamo tržišne viškove i prekomjerni uvoz, kazao je za BHRT Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Ako Vijeće ministara usvoji ovaj prijedlog, poljoprivrednici će ostati od najavljenih prosvjeda. 

Goran Simić iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice kaže kako se radi na usuglašavanju detalja prijedloga.

- Trebamo za sve kulture dati prijedloge koja su to tri mjeseca u godini kada imamo naše količine i kada ne smijemo dozvoliti uvoz. Također i za meso juneće i svinjetinu – kada će se donijeti mjere i kada će prestati zabrana, kazao je Simić.

Pololjoprivrednici predlažu da te mjere budu u trajanju od dvije godine sa mogućnošću produženja, s tim što se može u tijeku samog trajanja mjere vršiti korekcija u smislu suspenzije ili ograničenja mjer, izvijestio je BHRT. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?