prirodna pomoć

Hrana za zdravije zube: Mrkva, jabuka i celer su poput četkice

Dreamstime
01.06.2018.
u 07:28

Zube snaže i čuvaju namirnice bogate kalcijem, poput špinata, jogurta i srdela, magnezij čuva zube od karijesa, a bakar pomaže obnovi tkiva, desni i zuba

S godinama kiseline nagrizaju zubnu caklinu i na njezinoj se se površini stvaraju pukotine te zubi više poprimaju boju hrane i postaju sve tamniji. 

Na popisu hrane i pića koji su najveća prijetnja bjelini zubi su čajevi, kole, kiseli i gazirani sokovi te jako pigmentirane namirnice, piše 24sata.hr. 

- Uslijed djelovanja hrane i sline na zubima se stvara plak u kojemu prebiva mnogo bakterija. Ako te bakterije hranimo ugljikohidratima iz namirnica koje jedemo, one stvaraju mliječnu kiselinu koja je krivac za nastanak karijesa. U kiseloj sredini kalcijeve soli u zubima se otapaju te zubi propadaju - objašnjava Mirna Trumbetaš, dipl. ing. nutricionist.

Ističe da je važno jesti namirnice koje će neutralizirati tu kiselost u ustima i probavnom sustavu. Štetnu kiselinu nastalu unosom hrane, kao što su primjerice jednostavni ugljikohidrati i namirnice životinjskog podrijetla, najučinkovitije će neutralizirati povrće bogato mineralima kalcijem i magnezijem te ga stoga treba jesti što više.

- Jednostavni ugljikohidrati skrivaju se u slatkišima, grickalicama, pekarskim proizvodima, cappuccino i kola napicima, sokovima i svim ostalim gotovim proizvodima na čijoj deklaraciji možete pročitati šećer, glukozno fruktozni sirup i slično - upozorava nutricionistica. 

Zubima dragi minerali

Ako se takva hrana, poput slatkiša, jede nekoliko puta na dan, bakterije su tijekom cijelog dana opskrbljene najboljom hranom, a to pogoduje nastanku karijesa, upozorava naša sugovornica.

Naglašava da su, uz kalcij i fosfor, za zdravlje zubi iznimno važni i minerali magnezij, cink, bakar i bor koji pridonose jačanju i boljoj kvaliteti zubi. No namirnice bogate kuhinjskom solju, poput grickalica i gotovih jela, kofein iz kave i kola napitaka te fosfati iz kola napitaka, pospješuju izlučivanje kalcija iz organizma te time slabe zube. 

- Gotove i polugotove proizvode, kao i sokove, te ostale navedene namirnice koje mogu pridonijeti karijesu ili poticati izlučivanje kalcija iz organizma trebalo bi potpuno izbaciti iz prehrane te jesti što više namirnica koje su bogate kalcijem, poput brokule, sezama, celera, sira, blitve, raštike, špinata, jogurta, kupusa, mlijeka i ribe, osobito srdela. Recept za zdrave zube je raznovrsna prehrana bogata voćem i povrćem, cjelovitim ugljikohidratima i kvalitetnim bjelančevinama, dok slatkiše treba smanjiti na minimum te ih ne jesti između obroka, nego uz obrok - savjetuje nutricionistica Trumbetaš. 

Male četkice za zube

Jabuke, celer i mrkva djeluju poput malih, ali učinkovitih četkica za zube. Žvakanje tvrdih namirnica pospješuje mišiće vilice te lučenje sline koja smanjuje kiselost u ustima i štiti zube. Uz to, hrskave namirnice masiraju desni i čiste prostor između zuba, a s vremenom mogu ukloniti i tvrdokorne mrlje s njihove površine.

Zubi se peru pola sata nakon obroka

Zube je najbolje prati pola sata nakon obroka, a želite li ih lagano izbijeliti te ukloniti tamne mrlje od kave, vina i ostalih namirnica, iščetkajte ih zelenom glinom. Prijatelji zdravog osmijeha su i jogurt, blitva, grah, srdele te jabuke. U jelovnik ubacite i što više luka jer neutralizira štetno djelovanje bakterija u ustima.

Jabuke su idealne za posvjetljivanje

Zeleno lisnato povrće, osim kalcija i drugih minerala, sadrži i vlakna koja su odličan čistač crijeva te potiču zdravu probavu. Grah je odličan izvor ugljikohidrata i biljnih bjelančevina te vlakana.

Srdele obiluju kalcijem i fosforom koji će ojačati zube, a jabuke, bogate antioksidansima i prehrambenim vlaknima, čiste zube i treniraju žvačne mišiće, kaže nutricionistica Trumbetaš. Blago kisela priroda jabuke u kombinaciji s njezinim grubim, vlaknima bogatim, mesom čine ih idealnim namirnicama za čišćenje i posvjetljivanje zubi.

Izvori minerala za zdrave i snažne zube

1. Magnezij

Zubi otporni na karijes imaju u prosjeku dvostruko više magnezija. Izvori su zeleno povrće, proizvodi od integralnog brašna, mlijeko, jaja, riba, mahunarke, školjke, orašasti plodovi, meso te cjelovite žitarice.

2. Bakar

Pomaže pri stvaranju kolagena koji obnavlja tkiva, desni i zube. Ima ga u školjkama, kakau, jetrima, bubrezima, grožđicama, grašku, orašastim plodovima i pivskom kvascu.

3. Cink

Sudjeluje u stvaranju vezivnog tkiva, zubi i kostiju. Odličan izvor su jetra, crveno meso, žumanjci, integralno brašno, morski plodovi, mliječni proizvodi, povrće i žitarice.

4. Fosfor

Najzastupljeniji je mineral u tijelu, a 80 posto fosfora je u zubima i kostima. Izvori fosfora su meso, mlijeko i mliječni proizvodi, mahunarke, voće i zeleno lisnato povrće.

5. Bor

Uz vitamin D utječe na apsorpciju i iskoristivost kalcija. Sadrže ga rajčice, kruške, šljive, grožđice, datulje, bobičasto voće, jabuke, agrumi, avokado, grožđe, sojino brašno, orašasti plodovi i med.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?