U sukobu s činjenicama i ustavom

Hrvate se preglasava, izbacuje iz vlasti, Džaferović štiti nepravdu

09.09.2021.
u 13:22

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zamjerio je visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu što je izjavio kako “Komšić predstavlja Hrvate, a birali su ga Bošnjaci” te je osporio da su Hrvati nezastupljeni u BiH. - Ja sam za to da se daju argumenti. Neka se pogleda u institucijama na svim razinama koliko je kojeg naroda zastupljeno. Vidjet će se jasno da hrvatski narod nije manje zastupljen, čak je više zastupljen od onoga što mu pripada po Ustavu BiH. Izbor Komšića je po Ustavu BiH - rekao je Džaferović, piše Večernji list BiH. 

Otimanje pozicija

Ustav BiH i jedina njegova službena interpretacija govore posve suprotno od Džaferovića. Ne ulazeći čak ni u logiku da je Ustav BiH sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma koji su potpisali čelnici triju država, ali i triju naroda u BiH, naroda, a ne građana, presude Ustavnoga suda koje su razmatrale ovu tematiku oko konstitutivnosti naroda i legitimnoga političkog predstavljanja govore kako Džaferović svjesno govori neistine i obmanjuje javnost jer mora braniti neustavnu poziciju prvog, ali i drugog bošnjačkoga člana državnog vrha. Naime, Ustavni sud BiH je, po presudi u predmetu “Ljubić”, izričito poručio da izabrani dužnosnici na nacionalne pozicije moraju biti izraz volje jednoga od triju konstitutivnih naroda koji ga biraju. I pri tome nije apsolutno nužno da to bude Bošnjak, Srbin i Hrvat. Ustavni sud BiH, koji je jedini mjerodavan tumačiti odredbe Ustava, ustavnoga uređenja i pojedinih zakona, iznio je više nego jasno očitovanje. Drugi je problem što to očitovanje nije u interesu velikobošnjačke hegemonističke politike koja nastoji brojnošću svoga naroda te vođenjem kampanja govora mržnje i nesnošljivosti prema Hrvatima i njihovim političkim predstavnicima, u konačnici Hrvate pretvoriti najprije u političku, a zatim u nacionalnu manjinu. Praksa pokazuje kako su svi bošnjački članovi državnog Predsjedništva dolazili isključivo kao izraz volje Bošnjaka. Čak iako se tvrdi da se ne može znati za koga je tko glasovao, prebrojavanjem glasova s posljednjih izbora iz pojedinih općina lako je zaključiti da je Komšić dobio manje od 1% glasova u većinski hrvatskim sredinama, dok je istodobno pobjeđivao u sredinama gdje su većina Bošnjaci. Iako se o tome nije ni moglo razgovarati s predstavnicima međunarodnih administracija prije sedam, osam godina, danas je općeprihvaćena činjenica upravo ono što tvrdi visoki predstavnik Schmidt.

Hrvati Anel i Edim

Kad se pak pravnik Džaferović poigrava s Ustavom i prezastupljenosti Hrvata u institucijama, nigdje u tom dokumentu ne piše koliki postotak ili udio Hrvati trebaju imati u Vijeću ministara, agencijama, upravama i službama. Ravnopravnost konstitutivnih naroda teško je narušena entitetskim ustavnim preinakama koje je nametnuo visoki predstavnik Wolfgang Petritsch 2003. kad je poremećen ravnopravan odnos u entitetskim vladama. Dovoljno je pogledati i sastav također nacionalno koncipiranih domova naroda. Među Hrvatima su Anel i Edim, a u bošnjačkome Klubu nema ni jedan Josip ili Ante. Identično je i u Klubu ostalih u kojemu su Bošnjaci koji se lažno predstavljaju kao ostali. •

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?