Promemorija vodstva Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH

Hrvati će biti podanici ako im se otme Dom naroda i Predsjedništvo

promemorija hazu
21.01.2022.
u 15:59

Vodstvo Hrvatske akademije za znanost i umjetnost Bosne i Hercehovine uputilo je promemoriju povodom, kako su ocijenili presudnih razgovora o izbornoj i ustavnoj reformi koja bi po njima morala razriješiti prijepore i osigurati stabilnost zemlje. Sadržaj dokumenta donosimo u cijelosti.
Predsjedništvo HAZU BiH upućuje apel – pismo razumijevanja, domaćoj i međunarodnoj javnosti i odgovornim dužnosnicima, kojim upozorava na teško, zamršeno, neodrživo stanje u BiH i na nužnost mijenjanja općih prilika i stvaranje političke stabilnosti. Nepravednim odlukama, samovoljnim prekrajanjem Daytonskih odredbi kao i stalnim protežiranjem jedne strane stvoren je razdor i nepovjerenje, što je dovelo do nestabilnosti, nesigurnosti, trajne društvene i političke krize, sveopćeg nezadovoljstva. Ako je cilj zavaditi konstitutivne narode i stvoriti mnoge nesporazume među njima, onda se uspjelo u potpunosti…

* Najveći izazov u BiH s kojima smo trenutno suočeni su dvije nepomirljive politike. To su srpska secesionistička i bošnjačka unitaristička politika. Obje unose jednak razdor i produbljuju etničke podjele u zemlji. Kako se kriza zaoštrava tako i te politike sve više imaju primjesa militarizma u svojim sve učestalijim pojavnim oblicima koji produbljuju nesigurnost i unose nelagodu u živote graĎana.

* Akademici HAZU BiH dijele sudbinu svoga naroda i svoje domovine. Po svom poslanju, po svojoj povijesnoj zadaći, odgovorni su i obvezni skrenuti pozornost na ukupno stanje u BiH, a osobito na mnoge nepravde koje se već godinama čine hrvatskome narodu. Ako su Hrvati malobrojniji u višenacionalnoj zajednici ne znači da imaju i manje prava. Uobičajilo se Hrvate preglasavati, birati im najviše predstavnike, osporavati čak i televizijski kanal na hrvatskom jeziku, klevetati ih, neutemeljeno optuživati, sprječavati jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda.

Preostalo mjesec dana

* Hrvati su presudno utjecali na očuvanje BiH, a masovnim izlaskom ma Referendum (29. II. i 1. III. 1992.) osigurali njeno meĎunarodno priznanje – nezavisnost, suverenost, teritorijalni integritet. Referendumsko pitanje bijaše: "Jeste li za suverenu i neovisnu BiH državu ravnopravnih graĎana i naroda Muslimana, Srba, Hrvata i svih ostalih koji u njoj žive".

* U ustavu iz 1974. godine piše: "Narodima BiH – Hrvatima, Muslimanima i Srbima i pripadnicima drugih naroda i narodnosti osiguravaju se uvjeti za slobodno ispoljavanje nacionalnih osobenosti".

* U odluci ZAVNO BiH-a iz 1943. godine, kada se odlučivalo o sudbini BiH, ustanovljeno je: "BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska nego i hrvatska, muslimanska i srpska". I Daytonski mirovni sporazum propisuje da su u BiH tri ravnopravna konstitutivna naroda – Bošnjaci, Hrvati, Srbi.

* Imperijalnoj svijesti, politici i pojedinim političarima, smeta ustavna odredba – ravnopravnost, konstitutivnost, drugost, različitost. Zagovaraju tzv. graĎansku BiH, što je maska, podvala, zapravo najcrnja unitarizacija koja bi omogućila brojnijem narodu potpunu dominaciju i hegemoniju nad Hrvatima. To je providna i licemjerna obmana protivna Ustavu, Daytonu, europskim demokratskim načelima kao što su: decentralizacija, federalizacija, supsidijarnost, ravnopravnost. Unitarizacija je protiv slova i duha BiH, njene povijesti, žive stvarnosti, njene održivosti i budućnosti. Pravo na slobodu misli, govora, savjesti, religijske pripadnosti, pravo na mirno udruživanje s drugim osobama i narodima, regulirano je Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

* Hrvatima se pod svaku cijenu želi oduzeti preostala dva mehanizma, kakve-takve, zaštite vitalnih interesa, a to su: izbor hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Dom naroda parlamenta Federacije i parlamenta BiH. Time bi se Hrvati politički obespravili, pretvorili u podanike, prisiljeni napustiti svoja povijesna obitavališta.

* Po izvornom Daytonskom sporazumu Hrvati su imali paritet, konsenzus, reciprocitet, a onda su samovoljnim prekrajanjem Daytona izgubili ta prava i u Vladi Federacije svedeni na pet ministara, a brojniji narod ima devet. Dakle, svaki put se mogu preglasati. Tako je i u drugim zajedničkim institucijama. ZačuĎuje potreba pojedinih stranaka i političara da pod svaku cijenu hoće drugom narodu birati najviše dužnosnike. Apsurd je, protivi se zdravu razumu, da se ne može, ni uz podršku meĎunarodne zajednice, provesti odluka Ustavnog suda o izmjeni Izbornog zakona kojega je svojedobno nametnula upravo meĎunarodna zajednica.

* Sloboda, demokracija, jednakopravnost, konstitucionalizam te legitimno predstavljanje izborne volje naroda predstavljaju ideale koji su dostižni i ostvarivi kroz dosljedno poštivanje

mirovnog sporazuma za BiH, njenog Ustava i europskih vrijednosti. Jedino je kroz dosljednu afirmaciju tih federalnih načela moguće postići integrativne efekte i dugoročno sačuvati BiH kao multietničko društvo i uvesti je u društvo članica velike europske obitelji. Najveći izazov u ovom trenutku je izmjena Izbornog zakona u skladu s odlukama ECHR, koje reguliraju prava političkog sudjelovanja pripadnika manjinskih zajednica, te odluke Ustava BiH o legitmnom odnosno demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda. Europska vrijednosna norma ne dopušta izmjene Izbornog zakona u izbornoj godini, a BiH do izbora u listopadu 2022 ima još 9 mjeseci. Za politički dogovor o načinu provedbe odluka ECHR i Ustavnog suda BiH odnosno usvajanje novog Izbornog zakona u PS BiH ima najviše mjesec dana. DogaĎaji koji slijede u narednom razdoblju će predorediti budućnost BiH i pripadnost europskom civilizacijskom krugu.

* Članovi Predsjedništva HAZU BiH ne promatraju stvari i odnose sa stranačkog i ideološkog stajališta i interesa nego isključivo putem znanstvene argumentacije te sa etičkog, humanog, kulturno-civilizacijskog motrišta. Vjerujemo u pravdu, istinu, slobodu, jednakopravnost i održivu BiH, ali kako se procesi odvijaju ostaje malo prostora za optimizam. Ako su se Hrvati znali 1992. godine opredijeliti na Referendumu za BiH ravnopravnih konstitutivnih naroda danas još bolje znaju u kakvoj BiH žele živjeti. Nisu ničije vlasništvo, ne treba im skrbništvo. Narodi se ne mogu silom utjerivati u zajednicu u kojoj će se gaziti njihova elementarna ljudska i kolektivna prava, u kojoj će se preglasavati, optuživati, obespravljivati i služiti za dežurnog krivca.

Belgija, Švicarska

* Pozivamo sve one kojima je stalo do održive, funkcionalne, neovisne, suverene BiH na dijalog, na meĎusobno uvažavanje, razumijevanje i podsjećamo na zlatno pravilo svjetskog etosa: Ne čini drugom što ne želiš da drugi tebi čini.

* Od meĎunarodnih dužnosnika očekujemo da što bolje upoznaju barem noviju povijest BiH i njenu stvarnost, da svoje odluke temelje na meĎunarodnim konvencijama koje utvrĎuju ljudska i kolektivna prava u složenim zajednicama te da koriste pozitivna iskustva naprimjer Belgije, Švicarske i drugih zemalja koje kao i BiH imaju jezične, etničke, kulturološke, povijesne, tradicijske, konfesionalne različitosti.

* Sve pozivamo da se drže načela: Sine ira et studio – Bez mržnje i naklonosti, to jest nepristrano, objektivno, pravedno.

* Svima želimo mirnu i uspješnu 2022. godinu, što više razboritih i pravednih odluka kako bi BiH bila s pravdom i po mjeri svih njenih naroda i graĎana. Nema nitko pravo ni na secesiju ni na unitarizaciju. Ravnopravnost njenih naroda je "biti ili ne biti" za BiH. Ovo je prilika koju BiH ne smije proigrati. Ne politika koja želi premoć nad drugim narodom nego promicatelji mira, povjerenja, partnerstva, suradnje, solidarnosti, odanosti svojoj domovini održat će BiH.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?