Nada Ćulap vodi u utrci

Hrvati dobivaju jedinu ženu na čelu lokalne zajednice

03.12.2020.
u 21:53

Preokret nakon višednevne neizvjesnosti - sintagma je koja najbolje opisuje stanje u Odžaku, jednoj od triju općina u Posavskoj županiji, u kojem se sve do utorka vodila borba između kandidatkinje i kandidata za čelnu poziciju u općini, piše Večernji list BiH. 

Novi rezultati

Prema novim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, a nakon obrađenih glasova pristiglih poštom, u utrci za načelnika općine Odžak vodstvo je preuzela kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Nada Ćulap. Ona, prema ažuriranim podacima, vodi s 52,50 posto glasova. Iako su u politici iznenađenja moguća, razlika u glasovima u odnosu na protukandidata takva je da će Ćulap vrlo vjerojatno biti i službeno potvrđena kao nova načelnica ove općine na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine. Potvrdom ovog rezultata nakon konačnog prebrojavanja značilo bi da su Hrvati u Bosni i Hercegovini dobili jedinu ženu u ovom mandatu na čelu jedne lokalne samouprave.

Ćulap bi time postala ukupno peta žena koja je nakon ovih lokalnih izbora osvojila mandat načelnice. Ostale četiri dolaze iz srpskih stranaka: Snežana Ružičić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) načelnica je općine Jezero koja je svoj mandat obnovila nakon proteklih izbora. Nešto zapadnije, na čelo općine Drvar ponovno je izabrana Dušica Runić (SNSD), i to pobjedom nad kandidatom SNS-a FBiH.

U susjednoj općini u Republici Srpskoj, Istočnom Drvaru, pobjedu je odnijela Milka Ivanković (Zavičajni socijaldemokrati). Mnogo dalje na istoku nalazi se općina Novo Goražde u kojoj je mandat načelnice osvojila Mila Petković (SNSD) pobijedivši dvoje protukandidata.

Broj prijavljenih

Na ovogodišnjim lokalnim izborima bilo je prijavljeno 29 ili 6,8 posto kandidatkinja za načelnika i gradonačelnika, od 425 kandidata. Na lokalnim izborima 2016. godine žene su imale šest načelničkih pozicija.

No ipak je broj kandidatkinja na prošlim izborima bio nešto manji, pa su tako od 418 kandidata za načelničko mjesto njih 26 bile žene.

Kako bi se naglasila važnost sudjelovanja žena u politici, uoči ovih izbora bila je pokrenuta i kampanja “Ja glasam za ženu” koja je prikazivala snažne i uspješne žene iz Bosne i Hercegovine koje su napravile pozitivne promjene u svojim lokalnim zajednicama.

Ove priče imale su cilj motivirati birače i biračice da izglasaju više žena u zakonodavna tijela u BiH. Kampanju “Ja glasam za ženu” podržale su vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske i Kraljevine Nizozemske, a provodi je Westminster fondacija za demokraciju u partnerstvu s CEI-jem Nahla. Zastupljenost žena u zakonodavnim tijelima u Bosni i Hercegovini iznosi 23 posto, dok su na izborima 2016. godine samo 18 posto izabranih u općinska vijeća činile žene. “Duboko sam uvjerena da društvo može napredovati samo ako su žene i muškarci jednako zastupljeni u političkom životu”, poručila je tada Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za suradnju pri Veleposlanstvu Švicarske u Bosni i Hercegovini.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?