PORUKA Zamjenik ministra financija i riznice Vjekoslav Bevanda uputio dopis

Hrvati neće dolaziti na sjednice ako se budu skrivali materijali

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Gotovo šest mjeseci nakon oktobarskih opcih izbora Predstavnicki dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je na današnjoj sjednici imenovanje novog saziva Vijeca ministara BiH koje ce naredne cetiri godine pred
08.08.2015.
u 07:44

JEDINSTVENI Hrvatske kolege poručile da se mora poštovati poslovnik o radu V. ministara

Ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je jučer da je kolegama, predsjedatelju Vijeća ministara Denisu Zvizdiću te zamjeniku i ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću uputio prigovor zbog nepoštovanja procedura propisanih poslovnikom o radu Vijeća ministara BiH.

Jasan dopis

"S obzirom na učestalost nepoštovanja trenutačno važećeg poslovnika o radu Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu odredbe kojima se regulira način sazivanja i održavanja sjednica Vijeća ministara, kao i odredbe kojima se regulira priprema i dostava materijala na iste, dužan sam vas informirati kako će moja nazočnost zasjedanju Vijeća ministara BiH ubuduće biti strogo uvjetovana pravilnom primjenom i provedbom procedura propisanih poslovnikom". 
Na isti način ubuduće na sjednicama će postupati i drugi hrvatski ministri iz reda HDZ-a BiH koji ne prihvaćaju da se sjednice sazivaju mimo procedura. 
Ministrica obrane BiH Marina Pendeš istaknula je kako je i za nju takva praksa da se sjednice sazivaju praktično bez dnevnoga reda ili pak materijala, krajnje neprihvatljiva.

"Mi se nalazimo na kolektivnom godišnjem odmoru i ne dostavljaju nam se materijali na vrijeme, a telefonski održavamo sjednice. Za mene je to neprihvatljivo", rekla je za Večernjak ministrica Pendeš. Pri tome je objasnila da će i ona svoju nazočnost na sjednicama Vijeća ministara ubuduće vezivati uz to poštuju li se odredbe poslovnika o radu.

Pritisak na Hrvate

Bevandino upozorenje stiglo je nakon posljednje hitne sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je po hitnoj proceduri donesena odluka o smjeni ravnatelja državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca. Kako se doznaje, ovaj potez prvog Hrvata u Vijeću ministara rezultat je nakon niza drugih neprincipijelnih poteza i komentara, pa i otvorenog blaćenja i kaznenoga progona hrvatskih ministara koji su oko brojnih točaka i predmeta dnevnoga reda tražili samo da se ispoštuje procedura te da se upoznaju s točkama o kojima će raspravljati tijekom sjednice. Zbog toga je odjednom preko medija pokrenuta prava haranga te nakon toga iz ladice državnog Tužiteljstva BiH izvučena i ekspresno potvrđena nedavna optužnica protiv ministrice obrane Marine Pendeš. S druge strane, hrvatski su se ministri pokazali najkooperativnijima u prihvaćanju svih reformi bitnih za napredak BiH prema Europskoj uniji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije