prava naroda

Hrvati Tuzle i drugih sredina traže pravedan odnos vlasti

29.01.2021.
u 21:57

Hrvati Tuzlanske županije, ali i drugih prostora u Federaciji u kojima su manjina, s iznimnom motivacijom nastupaju u političkom prostoru u cilju dobivanja svojih legitimnih predstavnika u tijelima vlasti, znajući kako je imati glas svoje zajednice na najvišoj županijskoj razini od velikog značaja za artikuliranje interesa naroda, ukazivanje na probleme s kojima se taj narod susreće te pokušaj ispravljanja svih nelogičnosti kojima su izloženi, piše Večernji list BiH

Napredak je prisutan

Ovotjedno imenovanje nove Vlade Tuzlanske županije, u kojoj će sjediti legitimni predstavnik Hrvata Božo Jurić, kojeg je predložio HDZ BiH i koji je imenovan za ministra zdravstva, značajno je zbog činjenice da se konačno poštuje ustavno načelo koje je u prethodnom sazivu Vlade bilo prekršeno. Imenovanje je dobra poruka i ohrabrenje Hrvatima, ali i dokaz da se u BiH neke stvari mogu dogovoriti uz poštivanje prava konstitutivnih naroda.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli - Tuzla Danijel Nikolić podsjeća kako je, kada se doznalo da bi u novom sazivu Vlade trebao biti imenovan Hrvat, i to još da dolazi iz političke grupacije koja nije po volji onih koju su tzv. građanski predstavnici, onda je počeo niz napada kako je to projekt “udruženog zločinačkog pothvata i narušavanje ugleda i nekakvih građanskih principa”. - Takva postavka i komentari svakako su vrlo loši, ali i vrijeđaju cjelokupnu hrvatsku zajednicu tuzlanske regije. Najprije jer su HVO i hrvatski narod časno branili svoj dom i današnji prostor na kojem živimo. Hrvati su dali izniman doprinos razvoju i izgradnji današnje BiH i to danas netko pokušava prikazati kao svojevrstan zločinački pothvat, samo zato što je u Vladu imenovan Hrvat koji nije po volji onih koji bi najradije da nema hrvatskog naroda u Tuzlanskoj županiji - naglasio je Nikolić. Podsjeća kako je Ustavni sud FBiH rekao svoj stav o prethodnom sazivu Vlade i proglasio je neustavnom. Raduje ih, ističe, da su kao HDZ BiH kroz politički dijalog s onima koji danas čine novu većinu, PDA, SDP-om i SBB-om, našli zajednički stav i da je uvažen prijedlog koji zadovoljava i stručnu stranu i da ima legitimitet unutar hrvatske zajednice i time zaštitili ustavnost novog saziva Vlade.

Ipak, pred vlastima na lokalnoj, ali i županijskoj razini predstoji dosta posla kako bi se odnos prema hrvatskoj zajednici ispravio i podignuo na višu razinu.

- Kad se uzmu podaci koji su službeno dostavljeni iz lokalnih i županijskih institucija te javnih poduzeća, onda se vidi da je nekoliko stotina radnih mjesta koja su trebali, po zakonu, popuniti Hrvati i Srbi, netko drugi prisvojio. Isti je slučaj i kod rukovodećih pozicija i to u prijevodu znači da bismo danas imali stotine obitelji koje bi, da su imale priliku dobiti posao, ostale i živjele u Tuzlanskoj županiji, a ne negdje drugdje - naglasio je Nikolić potvrdivši kako je HDZ BiH tražio od lokalnih i županijskih vlasti svojevrstan drukčiji pristup odnosa i da pokuša na drukčiji način doći do obostranog zadovoljstva.

Niz općina

Kaže kako je nakon nedavno održanih lokalnih izbora u Tuzli nešto bolja suradnja s lokalnom vlašću i očekuju određeni napredak. U Srebreniku je vijećnik HDZ-a BiH dobio potporu da bude predsjedatelj Vijeća, u Lukavcu je predsjednik OO-a HDZ-a BiH imenovan za savjetnika načelnika, a u Čeliću bi također trebali imati nekog iz HDZ-a BiH u Uredu načelnika. Poštivanje prava Hrvata od iznimnog je značaja i u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje je HDZ BiH dio vlasti, a očekuje se da bude dio i u svim mogućim kombinacijama. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?