pripreme za izbore 20. prosinca

Hrvati u Mostaru očekuju i veći broj mandata u Vijeću

29.11.2020.
u 21:00

Rezime ovogodišnjih lokalnih izbora, ako pogledamo uspjeh stranaka i koalicija, pokazao je kako najzadovoljnije rezultatom mogu biti stranke Hrvatskog narodnog sabora koje su uspjele očuvati političku snagu u strateški važnim općinama diljem Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Od Žepča, preko Vareša, Novog Travnika, Jajca, Uskoplja pa do Stoca - širok je spektar općina u kojima Hrvati ili imaju svoje načelnike ili svojom zastupljenošću u općinskim vijećima predstavljanju respektabilnu političku snagu na koju će trebati računati prilikom formiranja novih većina na lokalnoj razini. Među općinama koje se izdvajaju jest i Stolac u kojemu Hrvati ponovno imaju načelnika, kao i većinu Općinskom vijeću, a s obzirom na to da se radi o jednoj od nacionalno važnih općina, pobjeda u Stocu dodatno dobiva na težini.

Uspostava većina

Novi Travnik još je jedna od lokalnih zajednica u kojima su hrvatske političke opcije postigle odličan rezultat. Hrvati su nakon određenog vremena dobili načelnika, a u budućem Općinskom vijeću, koje ima 25 vijećnika, većinu će vjerojatno graditi hrvatske stranke (HDZ BiH i HDZ 1990.) zajedno sa SDA. Bez Hrvata vlast se neće moći praviti ni u Busovači, Jajcu, kao ni u Gornjem Vakufu-Uskoplju, a šanse su kako će se većina graditi s Hrvatima i u Fojnici. Od ostalih srednjobosanskih općina treba ukazati na one u kojima će Hrvati imati većinu u vlasti, a to su Vitez, Kiseljak, Kreševo, Dobretići, Žepče i Usora. Kada je riječ o bošnjačkom narodu, izbori su pokazali određene zanimljive tendencije, a u prvom redu na prostoru Sarajeva, gdje je SDA izgubio nekoliko vrlo važnih općina. Zadržao je pak poziciju načelnika i većinu u Vijeću u općini Novi Grad Sarajevo. Od većih gradskih središta treba izdvojiti Zenicu u kojoj je u utrci za gradonačelnika pobijedio Fuad Kasumović, dok će u Gradskom vijeću većinu imati Zenička inicijativa na čelu s Kasumovićem. U Tuzli, pak, priliku da u Gradskom vijeću formira većinu imat će SDP BiH, čiji je kandidat Jasmim Imamović dobio podršku za idući mandat kao gradonačelnik. Na zapadu BiH SDA je ostvario dobar rezultat u Gradskom vijeću Bihaća. U kontekstu RS-a najzadovoljniji može biti SNSD koji ima najveći broj vijećnika u skupštinama svih većih gradova (Banja Luka, Prijedor, Doboj, Bijeljina i Trebinje). Izgubio jest poziciju gradonačelnika Banje Luke, no vrlo je važno zadržavanje većine u Gradskoj skupštini. U Bijeljini je, pak, potpisan sporazum o koalicijskom djelovanju u okviru skupštinske većine. Sporazum su potpisale sljedeće stranke: SNSD, Stranka demokratske Srpske Semberija – Mićo Mićić, Demokratski savez (DEMOS), DNS, Ujedinjena Srpska (US), SP, Pokret za Bijeljinu (PzB), SDA, Socijalistička partija Srpske (SPS), Prva SDS i NDP. Ono što predstoji u idućem razdoblju, a kada je riječ o Federaciji, izbori su u Mostaru, pri čemu se ide na cilj osvajanja što većeg broja madnata u Gradskom vijeću kako bi se došlo do većine od 18 vijećnika potrebne za izbor novog gradonačelnika.

Sastanak u Mostaru

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, nositelj liste HDZ-a BiH za gradsku izbornu jedinicu Mostar Mario Kordić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko danas imaju razgovore s izaslanstvom Vlade Republike Hrvatske u sastavu: Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. •

Ključne riječi

Komentara 1

DE
debelacija
21:49 29.11.2020.

a gdje nam je "glasovita" Zdravka Bušić Logarušić??? gdje li ona papke sakriva???

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?