Natječaj za predsjednika Suda

Hrvatima makar jedno mjesto na čelu pravosudnih institucija

07.09.2016.
u 07:00

Od pet vodećih dužnosti u pravosuđu države BiH i dva entiteta na samo jednoj se nalazi Hrvat. I to na čelu Višeg gospodarskog suda Republike Srpske, a tamo su ga postavile vlasti RS-a. Na čelu Suda BiH je Bošnjakinja Meddžida Kreso, kolega Goran Salihović izjašnjava se kao ostali, odnosno pripada nacionalnim manjinama. Na čelu federalnog Vrhovnog suda je Bošnjak, a glavni federalni tužitelj je Srbin. U Republici Srpskoj na čelu entitetskog suda je Srbin, kao i na mjestu glavnog tužitelja tamošnjeg Posebnog tužiteljstva.

Utjecaj na predmete

Kada se tome pridoda da je na čelu Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Srbin, a da je glavna disciplinska tužiteljica Bošnjakinja, zaključujemo kako su Srbi na četiri pozicije, kao i Bošnjaci, dok Hrvati na pravosudnim pozicijama imaju samo jednu dužnost. Uostalom, kao i predstavnici manjina. Situacija na nižim razinama županijama i općinama je nešto povoljnija za Hrvate, no i dalje diskriminirajuća jer srpski i bošnjački kolege imaju približno jednak broj sudaca i tužitelja, dok je Hrvata gotovo tri puta manje. 


Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?