SAMO U BIH

Hrvatima na nelegalnoj naknadi uzeli 4,663.713 KM

struja
Sanjin Strukić/PIXSELL
14.07.2014.
u 09:10

Iz EP HZ HB su naveli kako su njihovi kupci uplatili više od 4 milijuna KM na ime naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz OIEiUK od 1. 5. 2011. do 30. 4. 2014.

Iako Ombudsmani za prava potrošača već godinama upozoravaju da je naknada za obnovljive izvore energije koju od svojih korisnika naplaćuju elektroprivrede u BiH nezakonita, te da Vlada FBiH mora povući tu odluku, samo kupci električne energije iz EP HZ HB su dosad na ime ove naknade uplatili 4,663.713 KM. Iz Elektroprivrede HZ HB su naveli kako je to iznos koji su njihovi kupci uplatili na ime naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz OIEiUK od 1. 5. 2011. godine do 30. 4. 2014. godine. “Proizvođačima iz OIEiUK u istom razdoblju isplaćeno je ukupno 4,661.140 KM, od čega 2,202.891 KM iz sredstava prikupljenih naknada”, navode iz EP HZ HB. Međutim, iz ovog javnog poduzeća su naveli i još jedan važan podatak koji dosad građanima koji izdvajaju novac prilikom plaćanja računa za električnu energiju nitko nije spomenuo. Naime, dio sredstava prikupljenih na ime naknade za poticanje proizvodnje električne energije u iznosu od 131.000 KM uplaćen je na račun operatora za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju koji je, na temelju Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije (“Službene novine Federacije BiH”, broj 70/13), osnovan odlukom Vlade FBiH. Iz ovoga proizlazi da je kupcima električne energije u BiH nametnuto obvezno financiranje još jedne federalne agencije koja je osnovana kako bi se smjestio određen dio stranačkih poslušnika.

Zakonska osnova

Inače, iz EP HZ HB navode da je iznos isplaćenih sredstava od prikupljenih naknada uplaćen za proizvedenu električnu energiju iz sljedećih elektrana: MHE Vitez-1 , HE BUK , mHE Zagradačka HE Crima, FNE Hodovo 1, FNE Krenica 1, FNE Vrelo Radobolje, FNE Stolac 1, FNE MK Hodovo 1, FNE Prozor, FNE IN Solar-Trebižat, FNE G.M.C. BiH. O iznosima koji su im uplaćeni iz EP HZ HB nisu željeli govoriti. Dodaju i kako će se na zahtjev operatora za OIEiUK zaključiti sporazum kojim će biti regulirani svi međusobni odnosi, a posebno način prijenosa preostalog dijela prikupljenih i neraspoređenih sredstava operatora, kao i prijenosa obavljanja poslova za koje je operator nadležan prema odredbama Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije. Podsjetimo, u svom dopisu od 24. veljače ove godine ombudsman za prava potrošača Dragan Doko je zahtijevao skidanje ove stavke s računa za struju svakog potrošača. On je oštro kritizirao ovakvu praksu Vlade te upozorio da se ona mora prekinuti, jer nema zakonske osnove da se naknada za obnovljive izvore energije naplaćuje građanima. U odgovoru poslanom dva mjeseca kasnije Nikšić je istaknuo da Doko nije u pravu, da je odluka zakonita i da federalna Vlada nije nadležna za mijenjanje zakona. Dodao je i da će stvar proslijediti federalnom Parlamentu na razmatranje.

Sporna odredba

No, dosad sporna odredba zakona kojom se građanima uzima novac nije obustavljena. Uz najavu da će se ovaj namet naplaćivati i sljedeće godine, navedeno je da svaki potrošač koji ima naponsku razinu od 0,4 kilovata plaća 0,001 KM za svaki potrošeni kilovatsat. Isti iznos obračunava se i za javnu rasvjetu, dok se onima koji imaju naponsku razinu od deset kilovata obračunava po 0,0008 KM za kilovatsat. Iz Vlade FBiH su se dosad pravdali kako ovaj namet ne mogu ukinuti jer njegovo naplaćivanje od njih traži Europska unija. Međutim, Janez Kopač, direktor Energetske zajednice Europske unije, čija je BiH punopravna članica, nedavno je demantirao tvrdnje da se ova naknada naplaćuje od građana na zahtjev upravo ove institucije. - Stvar je svake zemlje kako će razvijati obnovljive izvore energije. Točno je da ovaj vid proizvodnje struje ima veće troškove nego što su postojeće cijene na tržištu. Kako će se ta financijska razlika nadoknaditi, stvar je svake od država ponaosob. One same odlučuju o modalitetima - rekao je Kopač

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
18:29 14.07.2014.

Naslov je takav kao I obicno u vecernjem listu kao da su Hrvati obespravljeni a ostli kao da ne placaju iste pristojbe.Izgleda po svemu radite zajedno sa svima koji rade na razbijanju BiH.Herceg -Bosna nikad vise.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?