Bošnjačke stranke podupiru, Hrvati protiv entitetskog prijedloga SDP-a i DF-a

Hrvatima neprihvatljivo da se izbor izaslanika regulira federalnim zakonom

06.12.2017.
u 09:00

Za stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH neprihvatljiv je prijedlog zakona o izbornim jedinicama u Federaciji BiH, koji su predložili SDP i DF, jer izbor izaslanika u Dom naroda ne može biti obuhvaćen entitetskim zakonom, piše Večernji list BiH.

Ovaj stav je nakon jučerašnjih razgovora s predstavnicima SDP-a i DF-a iznio glavni tajnik HNS-a Josip Merdžo.

- Razgovarali smo o prijedlogu zakona koji su predložili SDP i DF. Naš stav je da dio tog zakona, a riječ je o izboru izaslanika u Dom naroda, ne može biti obuhvaćen ovim entitetskim prijedlogom. Mi očekujemo da će se na državnoj razini usvojiti izmjene Izbornog zakona, gdje stoji kako će se imenovati izaslanici u domove naroda na svim razinama. Moramo riješiti to pitanje kako bismo mogli provesti izbore sljedeće godine - kazao je Merdžo.

On je naglasio kako se ne radi ni o kakvoj ucjeni HNS-a, već o činjenici da treba razdvojiti entitetske od državnih nadležnosti, a entitetska nadležnost isključivo je vezana uz Zastupnički dom FBiH.

- Ova dva zakona nemaju veze jedan s drugim. No, u svakom slučaju, pozdravljamo ove razgovore - kazao je Merdžo.

Za razliku od hrvatskih, većina bošnjačkih parlamentarnih stranaka spremna je poduprijeti prijedlog SDP-a i DF-a. Prije nekoliko dana je načelan pristanak na zakon koji su ove dvije stranke uputile u parlamentarnu procedure dao SBB, a jučer su potporu dobili i od SDA.

- Konstatirali smo da je prijedlog i SDP-a BiH i DF-a utemeljen na načelima prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH koji predlaže SDA i kada je vezan uz izbore u izbornim jedinicama za Zastupnički i Dom i Dom naroda - kazao je nakon jučerašnjih konzultacija sa SDP-om i DF-om dopredsjednik SDA Šefik Džaferović.

On ističe da treba uzeti u obzir izbor imenovanih predstavnika po popisu iz 1991. godine.

- Svaka županija, kada je u pitanju raspodjela mjesta u Domu naroda, treba imati po jednog člana iz svih naroda, ako postoji takva mogućnost u županijama. Ova rješenja su prihvatljiva i odnosit ćemo se prema njima jako ozbiljno, a hoćemo li prihvatiti ove prijedloge, odlučit će Klub zastupnika SDA u Parlamentu FBiH - kazao je Džaferović.

Komentirajući tvrdnje iz HNS-a da su predložene odredbe o izboru Doma naroda nisu sukladne entitetskim nadležnostima u odnosu na državni izborni zakon, Džaferović kaže kako u Ustavu FBiH stoji da Parlament FBiH može donijeti ovakvu odluku, ali je problem što to ne stoji u Izbornom zakonu. U svakom slučaju, jasno je kako probošnjačke stranke ad hoc rješenjima žele izbjeći izmjene Izbornoga zakona BiH koje proizlaze iz presude Ustavnog suda BiH. 

Komentara 1

BR
brodarevac
09:55 06.12.2017.

Mi ćemo se lako dogovoriti, mi smo europejci, uradite kako mi hoćemo i otvorena su nam vrata Europe. Baš ste mi svi zgodni i pametni.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije