Zatražena istraga

Hrvatima Tešnja se prijeti - OHR, SAD, EU traže zaštitu

17.07.2022.
u 18:00

Lokalni lideri imaju obvezu da se usprotive takvom vandalizmu i da promiču pomirenje i međusobno razumijevanje među ljudima koje predstavljaju - naveli su iz ureda za informiranje američkoga Veleposlanstva u Sarajevu

Desetak različitih manjih ili većih incidenata uznemirilo je sve stanovnike Tešnja na sjeveru BiH, a posebice malobrojnu hrvatsku zajednicu koja se našla na meti ekstremista iz očito čisto nacionalnih pobuda sijući strah i narušavajući inače razmjerno dobre odnose, piše Večernji list BiH.

Oštro su takve napade, prijetnje i uznemiravanje osudili iz međunarodnih organizacija angažiranih u BiH te su pozvali vlasti da se ograde od ekstremista te izraze potporu pogođenima.      

Zabrinjavajući niz

- Sjedinjene Države osuđuju svaki čin nasilja, ekstremizma i govora mržnje. Takva djela narušavaju društvenu koheziju i u konačnici predstavljaju prijetnju za sigurnost i stabilnost BiH. Sjedinjene Države i dalje pozivaju vlasti u BiH, uključujući policiju, da žurno istraže ove događaje, kao i tužitelje i sudce da počinitelje privedu pravdi.

Lokalni lideri imaju obvezu da se usprotive takvom vandalizmu i da promiču pomirenje i međusobno razumijevanje među ljudima koje predstavljaju - naveli su iz ureda za informiranje američkoga Veleposlanstva u Sarajevu. Visoki međunarodni predstavnik priključio se osudama prave kampanje protiv Hrvata.

- Visoki predstavnik Christian Schmidt najoštrije osuđuje zabrinjavajući niz napada i djela zastrašivanja hrvatskog stanovništva u općini Tešanj. Nadležni organi za provođenje zakona i pravosudni organi moraju poduzeti odlučne i temeljite aktivnosti kako bi svaka osoba u svakom dijelu BiH bila sigurna u svom domu, kako bi počinitelje priveli pravdi i obavijestili javnost o rezultatima poduzetih mjera. Ono što se dogodilo u Tešnju i nedavno u Mostaru protivi se samoj suštini BiH kao multietničke zemlje - naveli su u odgovoru za Večernjak iz Ureda visokog međunarodnog predstavnika. Oštri su u osudi i zahtjevu za rasvjetljivanje ovih nemilih događaja bili i iz Ureda posebnog predstavnika Europske unije u BiH.

- Ured EU-a u BiH snažno i nedvosmisleno osuđuje sve postupke motivirane etničkom mržnjom, uključujući govor mržnje, fizičke napade, prijetnje smrću, negiranje povijesnih i sudski utvrđenih činjenica i skrnavljenje svetih mjesta. U povodu prijavljenih incidenata protiv Hrvata u općini Tešanj, pozivamo lokalnu policiju da u potpunosti istraži navode i poduzme odgovarajuće mjere kako bi se osigurala sigurnost svih građana - naveli su iz Izaslanstva EU-a u Sarajevu i ureda posebnog predstavnika EU-a u BiH Johanna Sattlera. A u Tešnju se u nekoliko mjeseci dogodilo više incidenata. Prvi su se zbili još prošle godine kada je Tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije proglasilo da nema temelja za provođenje istrage čime su dali alibi nasilnicima i ekstremistima da se nastave iživljavati nad Hrvatima Tešnja, a napose mjesta Jelaha i Blaževaca.

Upravo je obitelj iz Blaževaca koji su se našli na meti nasilnika posjetila izaslanstvo zeničko-dobojskog HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom Ivom Tadićem koji je i zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH te ministrima u Vladi ZDŽ-a Zlatkom Jelićem i Josipom Lovrićem, načelnikom Općine Usora Zvonimirom Anđelićem i predsjedateljem Općinskoga vijeća Općine Usora Antom Matićem. Izaslanstvo je činio i Nikola Dadić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Tešanj. Tadić je obećao inzistirati kod svih nadležnih da se vinovnici privedu pravdi.

- Tek nakon reakcija nadležnih organa moguće je povratiti osjećaj sigurnosti u hrvatskom pučanstvu - poručio je Tadić. Izaslanstvo je svjedočilo i lošim životnim jer je ovo jedna od rijetkih sredina u Općini Tešanj gdje gotovo nema asfaltiranih cesta te se s pravom postavlja pitanje leži li razlog u tome što ondje žive Hrvati. Nakon posjeta obiteljskom domu izaslanstvo je stalo i na lokaciji gdje su na prometnici u neposrednoj blizini katoličke crkve oslikali prijeteće poruke.

Napad u groblju

Na kraju u pratnji predsjednika udruge veterana Dadića izaslanstvo je posjetilo i spomenik poginulim braniteljima u Jelahu, gdje je ponovno uništena zastava hrvatskoga naroda. Prije tjedan dana sedmorica napadača iz okolnih sela napala su hrvatsku obitelj iz Blaževaca po povratku kući sa svadbe. U autu je uz dvije odrasle osobe bilo i dvoje maloljetne djece. Napadači su im prvo prepriječili put te ih gađali pivskim bocama.

Dvaput su pokušali pobjeći, no napadači su ih slijedili, pretekli te im svaki put uspjeli zapriječiti put. Tek iz trećeg pokušaja uspjeli su doći do kuće poznanika, a napadači su došli za njima. Ponovno su udarali po autu pokušavajući ga razbiti te izazivali na tuču. Nedaleko od toga mjesta u blizini dvorišta crkve Uzvišenja svetoga Križa u Blaževcima osvanuli su crteži pištolja i crvene boje koja simbolizira prijetnju prolijevanjem krvi. U nekoliko navrata uništena su hrvatska obilježja na obližnjem groblju gdje se nalazi spomen-obilježje poginulim pripadnicima HVO-a.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?