sastanak u Predsjedništvu BiH

Plenković: Zalagat ću se za zaštitu ravnopravnosti Hrvata na cijelom području BiH

predsjednistvo
28.10.2016.
u 13:00

Zalagat ću se za ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu kao i njezin europski put koji jedini jamči koheziju i cjelovitost zemlje, te za zaštitu ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine, naglasio je hrvatski predsjednik vlade

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović primili su predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića koji je u dvodnevnom službenom posjetu BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo što novoimenovani predsjednik hrvatske Vlade dolazi u BiH samo dan poslije prve sjednice nove hrvatske vlade ocjenivši to kao simboličku poruku s ciljem poboljšanja suradnje dviju susjednih i prijateljskih zemalja.

Upoznali su predsjednika hrvatske Vlade o do sada postignutom napredku puta naše zemlje ka euroatlanskim integracijama. Naglasili su da je Bosna i Hercegovina opredijeljena očuvanju pozitivog momentuma procesa reformi zacrtanih Reformskom agendom za razdoblje 2015-2018., a u cilju dobivanja statusa države kandidata za članstvo u EU do kraja 2017.godine.

Također, istaknuli su da će BiH ubrzati i uložiti dodatne napore pri ispunjavanju svih uvjeta kako bi Vijeće EU moglo, što je prije moguće, razmotriti zahtjev BiH za članstvo i usvojiti Zaključak o proslijeđivanju zahtjeva Bosne i Hercegovine Europskoj komisiji što bi u konačnici rezultiralo dostavljanjem Upitnika Bosni i Hercegovini od strane Europske komisije.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za dosadašnju potporu i pomoć koju je Republika Hrvatska pružila Bosni i Hercegovini u procesu pridruženja Europskoj uniji, s nadom da će se ta potpora nastaviti i ubuduće. U tom kontesktu članovi Predsjedništva su i osobno zahvalili predsjedniku Vlade Republike Hrvatske na njegovoj ulozi za vrijeme njegova mandata europarlamentarca na aktivnom sudjelovanju u izradi svake rezolucije o BiH.

Govoreći o stajalištima 14. hrvatske Vlade o Bosni i Hercegovini, Plenković je naglasio da je BiH visoko pozicionirana kada su vanjskopolitički prioriteti nove hrvatske Vlade u pitanju.  

- Zalagat ću se za ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu kao i njezin europski put koji jedini jamči koheziju i cjelovitost zemlje, te za zaštitu ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine, naglasio je hrvatski predsjednik vlade. Također je istaknuo kako je hrvatski strateški interes integracija svih zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju, ali uz jasno poštivanje europskih vrijednosti, ispunjavanje kriterija te uspostavu vladavine prava.

Sugovornici su istaknuli uvjerenje da će međusobne posjete, poput ove, na najvišoj razini dati snažan impuls zajedničkom radu na rješavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja, koja su od obostranog interesa kao što su pitanja granice, neriješena pitanja iz oblasti imovinsko –pravnih i radno-pravnih odnosa, te smanjenje deficita u ekonomsko-trgovinskoj razmjeni. 

Sastanku su nazočili u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića savjetnica Mira Pekić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Josip Brkić i veleposlanica BiH u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije