Pogranično područje

Hrvatska građanima BiH izdala 149 pograničnih propusnica

02.12.2021.
u 19:00

Pogranično područje s RH prostire se u pojasu do 5 km od granice

Hrvatska među članicama EU-a ima najdulju vanjsku granicu prema nečlanicama, ukupno 1377 kilometara, a čak 932 kilometra su kopnena granica s BiH. RH i BiH potpisale su 19. lipnja 2013. u Bruxellesu Sporazum o pograničnom prometu koji je trebao omogućiti normalan protok ljudi i robe nakon što Hrvatska postane članicom EU-a, piše Večernji list BiH.

Sporazumom, koji je tada dogovoren uz pomoć EK, predviđa se lakši prelazak granice građanima obiju zemalja koji žive u pojasu do 5 km s obje strane granice, s mogućnošću da se to kasnije proširi na do 30 km

Sporazum iz 2013.

Sporazumom je određeno da jedna država propusnice izdaje građanima druge države. Granična policija BiH nadležna je za izdavanje propusnica državljanima RH, dok bh. državljanima te dokumente izdaje MUP RH. Pravo na pograničnu propusnicu imaju stanovnici pograničnog područja koji imaju ekonomsku, socijalnu, obiteljsku ili drugu opravdanu poveznicu s pograničnim područjem druge stranke sporazuma. Najdulje dopušteno trajanje svakog neprekinutog boravka u pograničnom području druge države ne smije prelaziti više od 30 dana. "Prošle godine je izdano 1350 pograničnih propusnica državljanima RH. Cijena je 60 KM i izdaje se na najviše 5 godina (npr. ako je na osobnoj iskaznici RH rok važenja do 2023., pogranična propusnica se izdaje do 2023. godine. Pogranična propusnica se povezuje s hrvatskim dokumentom kojim se traži izdavanje iste)", kazala nam je Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH. Iz ovog proizlazi da je BiH od izdavanja pograničnih propusnica prihodovala 81.000 KM. Provjerili smo i koliko je propusnica Hrvatska izdala građanima BiH koji žive u pograničnom području. "Temeljem Sporazuma između RH i BiH o pograničnom prometu potpisanog u Bruxellesu 19. lipnja 2013. godine u 2020. izdano je 149 pograničnih propusnica državljanima Bosne i Hercegovine. Za izdavanje pogranične propusnice plaća se naknada u iznosu od 225 kuna", kazali su nam iz Službe za odnose s javnošću MUP-a Republike Hrvatske. Dakle, gotovo deset puta manje.

Srbija i Crna Gora

Bosna i Hercegovina planira građanima Srbije i Crne Gore koji žive u pograničnim dijelovima tih zemalja izdavati i naplaćivati pogranične propusnice, kao što je to praksa koja već godinama vrijedi za državljane Hrvatske. On će omogućiti građanima koji žive u pograničnom području, u zoni od 10 km uz graničnu crtu, prelaske uz pograničnu propusnicu. Zanimljivo je da će se ona naplaćivati 50 KM, dok je za građane Hrvatske cijena propusnice 60 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije