Denis Zvizdić

Hrvatska nam može značajno pomoći i dalje nastaviti lobirati za europski put BiH

08.07.2017.
u 07:55

Zajednička sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske u Sarajevu bila je vrlo korektna, sadržajna i izuzetno značajna za odnose BiH i Hrvatske, ocjenio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u izjavi za Dnevnik 2 Federalne televizije.

Na sjednici je, po njegovim riječima, razmotren veliki broj tema, imali su više od 50 točki dnevnog reda koje su podijelili u nekoliko dijelova, prije svega one koje su vezane za europske integracije BiH jer je to najvažniji vanjskopolitički cilj.

- Tu nam Hrvatska kao članica EU i naš prvi susjed može značajno pomoći i dalje nastaviti lobirati kako bi naš put bio dodatno dinaimziran i kako ne bi imali bilo kakve nove uvjete na europskoj agendi BiH, te ona pitanja koja značajno mogu pomoći protoku ljudi, roba i kapitala, odnosno poslovanju kompanija iz obje države i svakako kvaliteti unapređenja života posebno ljudi koji žive u pograničnim oblastima – kazao je Zvizdić.

Naveo je da je bilo govora o otvaranju novih graničnih prijelaza, kako bi ubrzali protok ljudi, kao i o drugim aktaulnim temama kao što je odlagalište nuklearnog otpada, daljnja izgradnja mostova koji povezuju naše dvije države. Također, razgovarano je i o različitim modelima realizacije ugovora o imovinskim odnosima, o boljem ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju jer treba imati u vidu da je Hrvatska uvijek među pet država s kojima imamo najveći trgovinski promet i konačno država koja je jedan od najvećih investitora u BiH.

- Sve u svemu i čini mi se da je to najvažnija poruka - odaslane su vrlo prijateljske poruke, dakle spremnost da nastavimo našu suradnju barziranu na međusobnom poštovanju, respektiranju i teritorijalom integritetu, suverenitetu dvije države i želje da što prije mi dosegnemo naše ciljeve a to je članstvo u EU, a da uz to imamo i kvalitetan ekonomski razvoj – dodao je Zvizdić.   

Dodao je da su Hrvatska i svi njeni predstavnici u europskim institucijama uvijek bili snažni zagovornici europskog puta BiH, te da se mi nalazimo u jednoj važnoj fazi kada očekujemo dobijanje kandidatskog statusa koji će značajno unaprijediti i promjeniti odnose između BiH i EU. Za tu fazu nam je, naglasio je Zvizdić, izuzetno važno da imamo kvalitetan prenos znanja i iskustava koje je imala Hrvatska u toj fazi svog pristupa.  

 -Jedan od važnih uvjeta za EU da bi neka država uopće imala neku dinamiku su regionalni odnosi i čini mi se da BiH praktično u regionu prednači u tome. Regionaoni odnosi idu uzlaznom linijom, oni su opterećeni određenim problemima koji sežu u bližu ili dalju prošlost, ali ih rješavamo korak po korak  - naveo je Zvizdić.  

Plenković je kao jedan od prioriteta za Hrvatsku istakao rješavanje položaja Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda. 

- Milsim da ne postoji niko u BiH ko ne želi da svi narodi i građeni u BiH imaju jednaka prava. BiH mora biti dovoljno široka za sve one koji žive u njoj, ali mislim da svaki narod isto tako može dati čitav niz sugestija u smislu jačanja njegove ravnopravmosti. Uzmimo samo položaj Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, uzmimo položaj Bošnjaka i taj diskriminatorki odnos u smislu njihove zastupljenosti u odnosu na procenat koji živi u RS u obrazovanju, sudstvu, u državnim institucijama, entietskim institucijama ili recimo taj nesimetrični odnos u kapacitetu Doma naroda u FBiH i Vijeću naroda u RS. Dakle svi narodi imaju razloga da pokrenu pitanje svoje ravnopravosti s tim da treba imati u vidu da je na našoj i evropskoj agendi na porvom mjestu rješavanje presude Sejdić-Finci i čini mi se da to tome treba da se posvetimo i da u Izbornom zakonu zaista probamo postići koncenzus - prokomentirao je Zvizdić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?