Europska perspektiva BiH

Hrvatska ostaje najveći saveznik BiH i zagovornik prava bh. Hrvata

20.01.2021.
u 20:37

Hrvatska državna politika prema Bosni i Hercegovini neće pretrpjeti nikakve promjene u ovoj godini, osim što bi zalaganje službenog Zagreba za BiH i bosanskohercegovačke Hrvate na međunarodnoj sceni moglo biti još izraženije nego do sada, piše Večernji list BiH. 

Jača suradnja

Da se to iščitati iz službenih objava nakon još jednog u nizu susreta predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, koji je održan u Zagrebu. Kako je objavljeno, razgovarano je o poticajima razvoju BiH, njezinu europskom putu, kao i zaštiti Hrvata u BiH. Također, govorili su o nedavno održanim lokalnim izborima u Gradu Mostaru i zabrinjavajućim događajima o kojima je Čović izvijestio europske dužnosnike u pismu upućenom 18. siječnja.

Čović je istaknuo zadovoljstvo dobrosusjedskim odnosima i suradnjom s dužnosnicima Republike Hrvatske, naglašavajući kako cijeni ustrajnu pozornost prema unutarnjim izazovima u BiH i aktualizaciju njezina euroatlantskog puta. Kazao je kako svakim danom sve jača suradnja pomaže u osnaživanju europske perspektive BiH, istodobno podržavajući snažnu posvećenost HDZ-a zaštiti hrvatskoga naroda u BiH i njegovih prava.

Plenković je i ovoga puta iskazao apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini te kazao kako će vlasti Republike Hrvatske pod njegovim vodstvom nastaviti na unaprjeđenju suradnje s legitimnim hrvatskim dužnosnicima kako bi se dodatno ojačala europska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskoga naroda više ne bi dovodili u pitanje. Ujedno, iskazao je i zabrinutost događajima vezanima za lokalne izbore u Mostaru, govoreći kako nijedan izborni proces, a osobito ne onaj na koji se čekalo 12 godina, ne smije izgubiti svoj integritet, pozdravljajući pravno djelovanje hrvatskih dužnosnika u cilju rasvjetljavanja navedenih događaja.

Obojica su iskazala zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, kazavši kako će se istom u predstojećem razdoblju nastaviti raditi na unaprjeđenju bh. kao suvremenog europskog društva koje može odgovoriti na potrebe svojih žitelja te u kojemu će prava i jednakost konstitutivnih naroda biti apsolutno neupitni.

Unutarnja rješenja

Ovaj, ali i svi prethodni sastanci u kojima su sudjelovali najviši hrvatski dužnosnici s obiju strana granice pokazuju da će Hrvatska koristiti svoju poziciju na međunarodnom planu, ali i kao prvi susjed BiH, kako bi pomogla u rješavanju pitanja koja posebno zanimaju Hrvate u BiH. Očuvanje njihove jednakopravnosti kroz unutarnja rješenja očito je teško zamislivo bez snažnijeg međunarodnog, odnosno europskog uplitanja. Hrvatska tu kao članica EU-a i NATO-a može značajno pomoći. Osim toga, službeni Zagreb u bezbroj je situacija pokazao kako BiH u cjelini, bez obzira na razne spinove iz same BiH, nema većeg saveznika i boljeg odvjetnika na međunarodnom planu od Hrvatske. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?