Demografkinja Sanja Klempić Bogadi

“Hrvatska ulazi u grupu zemalja za koje se očekuje najveći pad broja stanovnika”

16.01.2022.
u 13:19

Demografkinja Sanja Klempić Bogadi s Instituta za migracije i narodnosti u Točki na tjedan komentirala je rezultate Popisa stanovništva.

Klempić Bogadi misli da je podatak o broju stanovnika poprilično točan.

“Metodologiju nije izmislio Državni zavod za statistiku. Siutacija s pandemijom nije olakšala situaciju s provođenjem popisa”, govori.

Rezultati su za demografe, kaže Klempić Bogadi, očekivani.

Hrvatsku prema projekcijama očekuje pada broja stanovnika

“Ovo je demografska realnost Hrvatske. Ako se Hrvatska želi usporediti s drugim državama Europske unije, Hrvatska ulazi u skupinu zemalja s Latvijom, Litvom, Bugarskom i Rumunjskom koje imaju kontinuirani pad broja stanovnika zadnjih 30 godina. Ako bi se željeli usporediti sa bivšim zemljama nekadašnje Jugoslavije, onda jedino Slovenija ima povoljniju demografsku sliku”, kazala je. 

Iznijela je i jedan zabrinjavajući podatak.

“Prema posljednjim projekcijama Eurostata do 2100. godine, nažalost Hrvatska ulazi u skupinu europskih zemalja za koje se očekuje da će imati najveći pad broja stanovnika, znači više od 30 posto. Opet znači iste zemlje – Latvija, Litva, Bugarska, Rumunjska i Hrvatska”, rekao je.

Prema istim projekcijama, očekuje se da bi 2100. Hrvatska imala oko 2,7 milijuna, govori.

“Međutim, migracijska komponenta je jedan čimbenik koji je nemoguće predvidjeti”, napomenula je.

Koji bi bili uzroci takve demografske slike?

“Često se ističe da je Hrvatska tradicionalno migracijska zemlja. Mi smo imali tu nepovoljnu okolnost rata”, kazala je.

Komentirala je i situaciju u Slavoniji. Naime, Vukovarsko-srijemska županija izgubila je najviše stanovnika prema posljednjem popisu.

“To su područja koja se nikad nisu ekonomski oporavila nakon rata. Mi smo izgubili u ratu veliki broj malih poduzeća i industrija koji su bili pokretači razvoja u malim ili srednjim gradovima. Kad usporedite BDP tih županija s podacima iseljavanje vidite poveznicu između ekonomskih pokazatelja i iseljavanja. Primorske županije imaju turizam i nemaju tolike potrebe za iseljavanjem”, rekla je demografkinja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?