izdvojeno 300.000 kuna za pomoć

Hrvatski branitelji u FBiH mogu se prijaviti za novčana sredstva iz RH, prijave u tijeku

14.07.2021.
u 21:43

U cilju prenošenja znanja i iskustava u području aktivne politike zapošljavanja veterana kroz rad u zadrugama, u proračunu Republike Hrvatske osigurano je 300.000 kuna za hrvatske branitelje iz Federacije BiH. Na službenim stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja objavljen je javni poziv za sufinanciranje rada veteranskih zadruga u Federaciji BiH u ovoj godini, piše Večernji list BiH.

Prijave do 30. srpnja

Novčana sredstva koja je moguće ostvariti po ovom javnom pozivu iznose do 75.000 kuna, pri čemu navedeni iznos predstavlja najviši novčani prag za koji se zadruga može prijaviti podnošenjem zahtjeva, a ta sredstva su jednokratna i nepovratna ako se namjenski utroše u skladu s poslovnim planom i planom utroška sredstava. - U državnom proračunu za 2021. godinu osigurana su sredstva za odobravanje najmanje četiriju zahtjeva zaprimljenih po ovom pozivu, ovisno o visini pojedinačne ostvarene novčane potpore - navodi se na službenim stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja. Ističu kako se za novčana sredstva po ovom javnom pozivu mogu prijaviti zadruge veterana koje su registrirale djelatnost zadruge na području Federacije BiH sukladno Općem zakonu o zadrugama, koje u ukupnom broju članova zadruge imaju najmanje deset članova s utvrđenim statusom veterana pripadnika HVO-a, a koji ujedno imaju stalno prebivalište na području BiH. Kako bi ostvarile poticaje, zadruge moraju imati i transparentno financijsko poslovanje te zahtjev podnijeti najkasnije do 30. srpnja.

Uvjeti i zadruge

Jedan od uvjeta je i da članovi prijavljene zadruge nisu ujedno i članovi neke od zadruga hrvatskih branitelja registriranih na području Republike Hrvatske te Federacije BiH, a koje su koristile potporu Ministarstva hrvatskih branitelja ranijih godina namijenjenih radu zadruga. Također je uvjet i da zadruga koja se prijavljuje ranijih godina nije koristila novčana sredstva Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske namijenjena veteranskim zadrugama na području Federacije BiH. Sredstva koja se dodjeljuju kroz ovaj javni poziv usmjerena su, između ostaloga, na troškove nabave strojeva, tehnike, opreme i alata nužnih za obavljanje djelatnosti te prodaju, kupnju pčelarske opreme i pribora, nabavu domaćih životinja, opremanje poslovnog, proizvodnoga i skladišnoga prostora…, navodi se u javnom pozivu Ministarstva hrvatskih branitelja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?