Priča iz Ruande

Hrvatski narod pomogao da djeca u Ruandi dobiju školu

03.07.2016.
u 10:00

Ove godine navršava se 25 godina otkako je fra Ivica Perić, rodom iz Lepenice, općina Kiseljak, u misijama u Africi. Prvih deset godina proveo je u Ugandi, a posljednjih 15-ak u Kivumu u Ruandi gdje uspješno vodi centar posvećen tragično nastradalom fra Vjeki Ćuriću, misionaru koji je također podrijetlom iz BiH, konkretno iz Žepča. Svoje djelovanje u siromašnoj afričkoj državi Ruandi (Ruandu s BiH veže Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu formiran radi procesuiranja odgovornih za zločine u dvjema državama), fra Ivica će okruniti završetkom, za tamošnje stanovnike, posebice mlade, vrlo značajnog projekta, gradnjom nove zgrade Srednje tehničke škole. Otvorenje škole planirano je za 24. rujna, a novoizgrađenu školsku zgradu, koja će mnogim mladim Afrikancima pružiti mogućnost izlaska iz siromaštva, blagoslovit će kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Pomoć za školu

I priča o izgradnji Srednje tehničke škole u Kivumu još jednom potvrđuje kako ljudska dobrota i želja za pomoći potrebitima uvijek naiđu na plodno tlo. Nastavljajući stopama pokojnog fra Vjeke Ćurića, razvijajući centar u Kivumu koji nosi ime stradalog misionara, oca Vjeke, fra Ivica je diljem svijeta nailazio na dobre ljude koji su mu pomagali u realizaciji ideja koje znače bolji život stanovnicima Crnog kontinenta. Surađujući s Majom Sajler Garmaz i Željkom Garmazom, autorima knjige “Naš č’oek u Africi” koja govori o fra Ivičinom misionarskom djelovanju u Africi, fra Ivica stupa u kontakt s Višnjom Kljajić, arhitekticom koja pomaže izradom projekta, naravno volonterski. Prvi dio škole, uključujući i kuhinju, učenički dom i igralište, donacijama gradi hrvatski narod. Za brzi dovršetak projekta pobrinuo se bračni par Agatha i Steve Luczo. Agatha je rodom iz Busovače i bavi se modelingom, a djevojačko prezime Relota zamijenila je prezimenom Luczo udajom za američkog poduzetnika talijanskih korijena. “S Agathom i Steveom Luczo stupio sam u kontakt preko daljnjih rodbinskih veza.

Mjesta za 1000 učenika

Bez njihove pomoći škola ne bi bila završena u ovako kratkom roku”, ističe fra Ivica koji se nada kako će svim zaslužnim za ovaj projekt, uključujući i bračni par Luczo, obveze dopustiti da budu na svečanosti otvorenja i blagoslova škole najesen. U novoj školsi koja uz Srednju strukovnu školu djeluje u centru “Otac Vjeko” u Kivumu, bit će mjesta za oko tisuću učenika. Gradnja škole koja će nositi ime fra Ivice Perića kruna je njegovog četvrt stoljeća dugog misionarskog rada i zauzimanja za izgradnju boljeg života u Africi, konkretno u Ruandi, čija jedina poveznica s BiH odavno nije samo Haaški sud, već i plemenite ideje i nastojanja ljudi iz BiH da učine boljim život stanovnicima Ruande i pomognu im znanjem pobijediti siromaštvo. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije