sastanak

Hrvatsko-bošnjački odnosi moraju biti na optimalnoj razini razumijevanja, uvažavanja i međusobnog poštovanja!

25.01.2018.
u 13:36

Hrvatsko-bošnjački odnosi moraju biti na optimalnoj razini razumijevanja, uvažavanja i međusobnog poštovanja! Kršćani i muslimani nemaju samo prava, već i obaveze i dužnosti – poruke su to muftije zagrebačkog, efendije, dr. Aziza Hasanovića i dopredsjednika Vijeća mladih općine Posušje, Joze Kolobarića.

Naime, u sklopu svoga zagrebačkog boravka, Kolobarić se sastao sa uvaženim muftijom Hasanovićem pri čemu su razgovarali o hrvatsko-bošnjačkim odnosima, o nužnosti interreligijskog učenja, o međusobnom upoznavanju, o predrasudama, o nužnosti dijaloga, o lošoj politici u BiH, o položaju islamske zajednice u Hrvatskoj, za koji uvaženi muftija kaže da može biti model u svijetu, tamo gdje su muslimani i kršćani manjina. Sam papa Franjo pohvalio je taj model kada je zaprimio uvaženog muftiju Hasanovića na audijenciju. Islamska religija stekla je ravnopravnost 1916. godine, te djeluje u Hrvatskoj kao internacionalna zajednica, mada najviše okuplja Bošnjake. Pravni akt koji je posebno doprinio vjerskim zajednicama ima svoje utemeljenje u 2002. godini, te daje široku lepezu djelovanja vjerskim zajednicama. Taj pravni akt Hasanović je posebno istakao.

Kolobarić je podsjetio na riječi tubingeškog profesora, katoličkog teologa Karl-Joseph Kuschela, da je Bosna i Hercegovina kuća sa četiri ulaza – židovskim, katoličkim, islamskim i pravoslavnim, te je podsjetio na riječi pokojnog pape Ivana Pavla II. pri posjeti džamiji 2001. godine u Damasku da muslimani i kršćani vjeruju u jednog Boga i dužni su graditi zajedničku obitelj. I Hasanović i Kolobarić su došli do konsenzusa o negativnim aspektima samoviktimizacije, s tim otklonom da se svačija patnja poštuje i uvažava. Složili su se i o nužnosti boljeg upoznavanja Hrvata i Bošnjaka, te nužnosti interreligijskog učenja.

Kolobarić je pozvan biti jedan od predavača na znanstvenom simpoziju koji će se održati 21. i 22. travnja na temu Religija i politika, pri čemu Kolobarićeva tema nosi naziv: Politizacija i politeizacija monoteističkog Boga – paradigma BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?