ispovijest

Htjeli su mi odsjeći 
glavu pred kamerama

27.03.2019.
u 15:00

Ispovijest novinarke koja je godinu dana bila u zarobljeništvu u Siriji

Njemačka novinarka Janina Findeisen, koja je godinu dana bila u zarobljeništvu u Siriji, otkrila je u novoj knjizi kako je strahovala da će joj otmičari svakog trenutka odsjeći glavu, ali su je na kraju zasipali čokoladom i igračkama jer je tamo rodila sina.

Puštena je na slobodu u rujnu 2016. godine, a prvi put je progovorila o tome kako je u sedmom mjesecu trudnoće otputovala u ratnu zonu i kako je uspjela preživjeti s djetetom u Siriji.

Sve je počelo u listopadu 2015. godine kada je otputovala u Siriju na snimanje dokumentarca o svom školskom kolegi koji se posvetio džihadu i pridružio ogranku Al Qaide, Jabbat Al Nusrahu.

“Bila sam pod pritiskom, upravo zbog trudnoće. Željela sam ispričati još tu jednu priču prije nego što odem na rodiljski dopust. Nisam bila svjesna kako sam napravila najveću pogrešku u životu”, rekla je.

S juga Turske u Siriju ju je prevezao jedan krijumčar, a budući da je samo ocu svog djeteta rekla kamo ide, sa sobom nije ponijela čak ni mobilni telefon. Ona ne smatra odgovornim nikoga tko ju je mogao spriječiti da ode, a to nije učinio.

“To je, naposljetku, bila moja odluka i moja pogreška”, rekla je ona. Iako joj je prijatelj o kome je trebala snimiti dokumentarac u mailu jamčio kako joj nitko neće nauditi, novinarka i njezin vozač upali su u zasjedu.

Stavili su joj povez preko očiju, prislonili pištolj na čelo i odveli je u kuću na nepoznatoj lokaciji.

“Prve noći sam mislila da jamstvo koje mi je prijatelj dao znači da će me brzo pustiti. Ali sam ubrzo shvatila da su moje nade uzaludne”, rekla je Janina. Ona smatra kako njezin prijatelj nije znao za plan da će je pripadnici njegove skupine oteti. Na pitanje kako su je tretirali u zarobljeništvu, rekla je: “Bilo je nekoliko neugodnih situacija, ali sam se dobro držala. Svejedno, bilo je jasno kako oni nisu fini, humani ljudi... Htjeli su mi odsjeći glavu pred kamerom.” Dok je bila u zarobljeništvu, vodila je dnevnik, a u tajnosti je i skupljala stvari koje bi joj mogle biti od pomoći kada pokuša pobjeći.

“Do samog kraja sam vjerovala kako ću se vratiti u Njemačku do porođaja. “Bilo mi je nezamislivo roditi dijete u Siriji. Ignorirala sam stvarnost. Sve dok je više nisam mogla ignorirati”, objasnila je.

Otmičari su ucijenili liječnika da je porodi, a porođaj je protekao bez ikakvih komplikacija. “Odjednom je sve postalo daleko: rat, otmičari, tu smo bili samo moj sin i ja. Bio je tako sićušan, krhak, ali zdrav”, ispričala je novinarka i dodala da se način na koji su se otmičari ophodili prema njoj promijenio poslije poroda.

S malim djetetom bila sam još bespomoćnija nego ranije. Kada se moj sin budio noću i plakao, idućeg jutra bi me zapitkivali što nije u redu.” Otmičari su joj donijeli čokoladu, multivitaminski sok i plišanog medu, a nisu štedjeli ni na pelenama.

“U Siriji postoje dvije vrste pelena. Meni su donosili one luksuznije”, kazala je.

Nju je na kraju oslobodila druga skupina islamista - Jabbat Fateh al Sham, koja je na internetu objavila kako je njezina otmica neislamska zato što joj je prethodno dano jamstvo kako joj nitko neće nauditi. Nakon što je začula pucnje, okružila ju je skupina muškaraca koja joj je rekla da će je odvesti natrag u Njemačku.

Za Sud Deutsche Zeitung je rekla kako, prema njezinim spoznajama, Njemačka nije platila iznos od oko pet milijuna eura, koliko su njezini otmičari tražili za njezin otkup.

“Dobila sam drugu priliku. Ne dobiju drugu priliku svi koji su oteti u Siriji”, rekla je.

 

 

Komentara 1

FI
fifmar
15:35 27.03.2019.

Koliko osoba moze biti bolesno egoisticna i samo zbog novinskog clanka riskirati zivot svoga djeteta. Jos bolesnije da drugi placaju za nju otimacinu što nicim nije zasluzila.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?