PARK PRIRODE

Hutovo blato ponovno na meti nesavjesnih građana

21.04.2020.
u 21:00

Park prirode Hutovo blato, jedno od najpoznatijih, ali i najznačajnijih močvarnih područja u ovom dijelu Europe, ponovno je bio na udaru požara, koji je, prema svemu sudeći, posljedica ljudskog faktora, a koji se do sada u više navrata pokazivao kao poguban kada je riječ o ovom području koje je dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, napose pticama. Požar koji je izbio u noći s nedjelje na ponedjeljak, zalaganjem Profesionalne vatrogasne postrojbe u Čapljini, stavljen je pod nadzor, dok se dio požara koji je bio aktivan na nepristupačnom terenu koji vodi prema Gornjem blatu sam ugasio.

Udar za životinjski svijet

Kao i svaki put do sada kada je ugroženo Hutovo blato, postavlja se pitanje je li požar prouzročen ljudskom nepažnjom ili pak namjerno. U ovom je trenutku na navedeno pitanje nemoguće dati odgovor, no postoje sumnje kako iza požara stoji ljudska ruka. Nikola Zovko, ravnatelj Parka prirode Hutovo blato, kazao je za Večernji list kako je procjena da je u ovom požaru izgorjelo više od 300 hektara močvarnog dijela i dijela uz sami rub močvare. Naglasio je kako nema štete na stambenim objektima, ali su, nažalost, kao i ranijih godina, štete ekološke naravi. S obzirom na to da ovo nije prvi put da gori područje Hutova blata, ravnatelja Zovku pitali smo i postoje li određene sumnje na ljudski faktor te ako je to tako, tko stoji iza požara.

“Sumnjamo na ljude koji se bave stočarstvom. Svake godine ili svake druge-treće potpale manju površinu da se trava obnovi za ispašu. Ali to oni urade nesavjesno i nekontrolirano te se vatra otme kontroli i napravi nam velike štete”, upozorio je Zovko. Podsjeća kako je nekada prije rata postojala “tradicija” da se pale dijelovi Hutova blata, ali se zato dobar dio Hutova blata kosio, tako da se nije moglo izmaknuti nadzoru. “Sada je problem jer oni to urade nasumično, vjerojatno zbog nekih svojih ciljeva oko ispaše i onda nam naprave veliku tetu. Nasreću, ovaj požar ne može se usporediti s onim ranijima, primjerice iz 2011. ili 2017., no i sada je izgorjelo više od 300 hektara”, sa zabrinutošću nam govori Zovko.

Razmjeri požara

Veliki požar dogodio se u Hutovu blatu i prije devet godina, kada je uništeno 80 posto površine Parka prirode. Požar je tada uništio veliki dio biljnog svijeta u ovom parku, koji je jedinstvena submediteranska močvara i koji se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe. U godinama koje su slijedile tekla je mukotrpna obnova i baš kada se činilo da su požari stvar prošlosti, neodgovornost pojedinaca ponovno je dovela u opasnost ovaj biser Hercegovine.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?