OPROŠTAJ NUNCIJA

'Hvala na bratskom prijateljstvu, razumijevanju i podršci koju ste mi iskazivali!'

Foto: Žarko Bašić/PIXELL
1/9
28.06.2017.
u 07:07

Sada kada se pripremam napustiti Hrvatsku dozvolite mi također da izrazim svoju veliku zahvalnost svima vama, a na prvom mjestu civilnim vlastima, rekao je nuncij

Božja je Providnost predvidjela moj dolazak u Zagreb u posebno važnom trenutku za Hrvatsku. Misli mi idu prije svega na 1. srpanj 2013., kada je Hrvatska okrunjena uspjehom završetka dugog puta europskih integracija, na svečana slavlja u siječnju ove godine prigodom 25. godišnjice priznanja neovisnosti i na mnogo toga što je učinjeno ovih godina za utvrđivanje demokratskih institucija – rekao je opraštajući se u utorak uvečer u Apostolskoj nuncijaturi dosadašnji nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico, na primanju za proslavu Papina dana, u čijem je mandatu ostvareno i pet biskupskih imenovanja, Sporazum između Filozofskog fakulteta Družbe Isusove i Državnog Sveučilišta u Zagrebu, radni susreti Mješovite komisije hrvatskih i srpskih stručnjaka za ponovo zajedničko iščitavanje uloge lika Blaženoga Alojzija Stepinca.

- Sada kada se pripremam napustiti Hrvatsku dozvolite mi također da izrazim svoju veliku zahvalnost svima vama, a na prvom mjestu civilnim vlastima, za izuzetnu pažnju koju ste uvijek pokazivali prema meni i Svetoj Stolici. Posebni zahvalnost izričem suradnicima Apostolske nuncijature današnjim i bivšim, kolegama iz Diplomatskog zbora, kardinalu zagrebačkom nadbiskupu; predsjedniku Hrvatske Biskupske Konferencije i subraći biskupima, predsjedniku Hrvatske redovničke konferencije, redovnicima i redovnicama, svećenicima i vjernicima laicima, predstavnicima raznih vjeroispovijesti. Svima želim izreći veliku zahvalnost za bratsko prijateljstvo koje ste mi iskazivali, za razumijevanje koje sam nailazio, za podršku i duhovnu blizinu kojima ste me pratili, dobar primjer koji ste mi dali također i u ponekad vrlo delikatnim okolnostima – bio je iskren nuncij D'Errico, poklonivši nazočnima dvije knjige u izdanju Večernjeg lista i Styrije.

- Prva je monografija koju je novinska kuća željela tiskati o mojoj službi u Hrvatskoj. Rado sam prihvatio ovu inicijativu u kojoj sam prije svega vidio nakanu da se široj publici predstavi - i na neki način ostavi ad perpetuam rei memoriam za trajno sjećanje - nešto napisano o skromnom doprinosu koji sam i ja, po milosti Božjoj, dao ovih godina, za razvitak odnosa između Svete Stolice i Hrvatske, na polju ostvarenja ekumenskog i međureligijskog dijaloga, i za proces rasta ove lijepe mjesne Crkve, prema smjernicama najprije Pape Benedikta XVI. a zatim Svetog Oca Pape Franje – rekao je mons. D'Errico, a druga je knjiga najvažnijih članaka Večernjakova glavnog urednika u BiH Joze Pavkovića „o teškoj situaciji hrvatskog naroda u BiH“, koja je, kako je rekao mons. D'Errico, nastala pomalo i na njegovo inzistiranje, jer je BiH u posljednjih 11 godina bila u središtu njegovih nastojanja i briga.

Uime Večernjeg lista, glavni urednik Dražen Klarić rekao je kako je mons. D'Errico obilježio nekoliko posljednjih godina vjerničkog života u Hrvatskoj, ali i društveno-političkih zbivanja, dodavši kako biti glasnik poglavara Katoličke crkve nije bio nimalo lagan posao, jer nositi poruke moralnog lidera svijeta u izranjavanom i ideološki podijeljenom društvu zahtijeva veliku dozu diplomatičnosti, ali i hrabrosti.

- Poruke koje je mons. D'Errico donosio nisu uvijek dočekivane s radošću. Poseban dio svog djelovanja posvetio je položaju Hrvata u BiH, što ne treba čuditi jer je u Zagreb stigao upravo iz Sarajeva gdje je kao Nuncij upoznao svu težinu života tamošnjih katolika – rekao je Klarić, dodavši da se u razgovoru s nuncijem rodila ideja da Večernji list krene redovito pisati o položaju Hrvata u BiH, pa je tako i nastala knjiga kolumni Joze Pavkovića. Jozo Pavković je uručio knjigu kolumni 'Urednikov pečat' i zahvalio nunciju na svemu što je učinio za dobrobit Hrvata u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije