INTERVJU: brigadir Martin Pažin

HVO je obranio BiH i dao 
veliki doprinos okončanju rata

08.04.2020.
u 20:00

Unatoč novim okolnostima s koronavirusom, diljem BiH obilježava se 28. godišnjica utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), oružane sile hrvatskoga naroda koja je ponajprije zaslužna za opstanak ovoga naroda u BiH. Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća za poginule branitelje u 11 sati, tijekom dana u Mostaru služila se i sveta misa. Glavna ceremonija trebala se održati u Rujanima kod Livna. Nakon preustroja i stvaranjem jedinstvenih Oružanih snaga BiH 2005. od postrojbi koje su baštinile Hrvatsko vijeće obrane utemeljena je 1. pješačka (gardijska) pukovnija. Pukovnija baštini identitet, tradiciju i kulturno povijesno nasljeđe Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda. Zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH brigadir Martin Pažin i u novim okolnostima u intervjuu za Večernji list BiH ističe kako je vojska uvijek na raspolaganju ljudima.


Brigadire Pažin, možete li na početku kazati nešto o važnosti obilježavanja vojnih godišnjica?

Svaki se nacionalno i civilizacijski stasao narod svijeta s posebnom ljubavlju diči svojom poviješću, a u svakoj priči iz povijesti, napose onoj koja se dotiče borbe za slobodu, posebnu ulogu ima vojska sa svim svojim sastavnicama. Sloboda je ostvarena u Domovinskom ratu, ali jednom stečenu slobodu treba njegovati u kolijevci povijesti hrvatskog naroda i odgajati u onim vrijednostima koje smo stoljećima ugrađivali u zapadni kulturni krug. Važno je njegovati i promicati spomen na događaje iz Domovinskog rata jer je to temelj naše slobode i jednakopravnosti.

Iz bliske nam ratne prošlosti, kada je u pitanju formiranje Hrvatskog vijeća obrane, koje biste značajke izdvojili?

Povijesne okolnosti bile su iznimno složene uoči samog početka Domovinskog rata u BiH, primarni elementi nacionalne sigurnosti ili moći bili su urušeni, diplomatska moć jedino se ogledala u Petrovoj apostolskoj stolici, kojoj su Hrvati bili odani od rane hrvatske povijesti. Gospodarstvo je bilo uništeno sustavom administrativnog upravljanja proizvodnjom i upadom režima u monetarni sustav. Vojna moć i da ne govorimo da je u trenucima rata bila neizgrađena. Sva načela o relativnom i stvarnom odnosu borbene moći, kako u ljudstvu tako u tehnici, neusporedivo su bila nepovoljna. Tijekom 1991. godine, kada je rat zahvatio Sloveniju i Hrvatsku, a posebno nakon zaustavljanja tenkova u Pologu i napada na selo Ravno, Hrvati u Bosni i Hercegovini prepoznali su potrebu za samoorganiziranjem i osnivanjem obrambenih snaga. Pravno opravdanje za ustrojstvo samostalnih vojnih snaga nađeno je u zakonskim odredbama SR BiH, koje su građanima i njihovim građanskim udrugama davale pravo organiziranja u samoobrani, kada i ako ih vlada ne može ili neće braniti na zadovoljavajući način. Stvaranje HVO-e bila je zaštitna reakcija, a ne neki drugi iskorak k izazivanju raspada Bosne i Hercegovine.


Možete li nam ukratko predstaviti glavno ustrojstvo Hrvatskog vijeća obrane?

U početku, ustroj HVO-a bio je zasnovan na općinskim stožerima, u čijim sastavima su bile različite postrojbe. Glavne udarne snage bile su postrojbe razine voda, satnije i bojne. Uviđa se brzo da takav ustroj i organizacija ne mogu iskoristiti sve potencijale i mogućnosti te se ustrojavaju brigade i prve profesionalne postrojbe, čime je nametnut novi način vojnog djelovanja HVO-a, što je za posljedicu imalo značajne rezultate. Prve dragovoljne postrojbe ubrzo su prerasle u organiziranu vojnu silu. Isprva je svaka općina bila odgovorna za svoje obrambene pripreme. Poslije HVO dijeli odgovornost za obranu područja na četiri operativne zone sa stožerima u Tomislavgradu, Mostaru, Vitezu i Orašju. Službeno, Hrvatsko vijeće obrane utemeljeno je 8. travnja 1992. godine u vremenu potpunog raspada nedemokratskog sustava. Krajnji cilj bio je u potpunosti jasan: stvoriti uvjete za opstanak te izgradnju institucija koje će jamčiti sigurnost, prosperitet i ravnopravnost kako Hrvata tako i drugih naroda u Bosni i Hercegovini. Učinkovita struktura, sastavljena od četiriju zbornih područja i četiriju gardijskih brigada te stalna profesionalizacija Hrvatskog vijeća obrane, u nastavku rata u BiH mijenja ravnotežu na bojištima. Takav ustroj i uporaba dokida dotadašnja načela općih i rodovskih taktika, a operativna vještina i strategijsko planiranje određuju nove module uporabe ovako ustrojenih manevarskih postrojbi, s izraženom koncentracijom pokreta i paljbe te brzog prebacivanja težišta borbenih djelovanja na bojnom polju u ovisnosti i zahtjeva bojišnice. Današnjom vojnom terminologijom govoreći, takav sklad operativnih borbenih sustava daje doprinos završetku rata u BiH.

Koji je doprinos HVO-a u izgradnji suvremene BiH i koju poruku biste uputili u povodu 28. obljetnice HVO-a?

Danas, s pravom i ponosom možemo istaknuti da su pripadnici HVO-a dali veliki doprinos stabilizaciji ukupne situacije u BiH i potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma. Kap krvi prolivena za domovinu obvezuje nas da odamo počast svim poginulim i nestalim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i svim stradalnicima Domovinskog rata. Danas nemamo pravo na nebrigu i zaborav prema njima. Stoga, svima onima koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane velika hvala za sve što su učinili, a poginulim vječna hvala i pokoj vječni.


Danas, kao aktivni pripadnik Oružanih snaga BiH, koju poruku biste uputili pripadnicima Pukovnije?

Gospodo časnici, dočasnici i vojnici, pripadnici 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH, neka vam primjer zajedništva, predanosti vojnoj službi, jedni drugima, herojstva i vojne operacije HVO-a, budu uzor u vašoj vojnoj karijeri. Postoje različiti stilovi vođenja i zapovijedanja, ali posebnu pozornost posvetimo uspješnom linijsko-funkcionalnom stilu vođenja i zapovijedanja kojim su naši ratni zapovjednici tako odgovorno i hrabro vodili postrojbe HVO-a u najsloženijim oblicima borbenih djelovanja.


Petnaest je godina od utemeljenja pješačkih pukovnija OS BiH koje njeguju tradiciju vojski i kulturno povijesno naslijeđe naroda iz kojih potječu. Je li moguće sačuvati tradiciju, ne zaboraviti je, ali i razvijati oružane snage primjerene NATO-ovim standardima?

Pješačke pukovnije, koje gaje tradiciju i kulturno povijesno naslijeđe vojski i naroda iz kojih potječu, imaju svoje mjesto i značenje u izgradnji jedinstvenih Oružanih snaga BiH. Trebamo iskoristiti različitosti i ono najbolje staviti u funkciju. Zakon o službi u Oružanim snagama BiH i Zakon o obrani omogućuju pripadnicima svih triju naroda da govore svojim jezikom, prakticiraju pismo te, uz paritetna vodeća mjesta, imaju i zajamčen broj pripadnika naroda i nacionalne pukovnije. Ovakva postava omogućila je uspjeh obrambene reforme te istodobno civilno-vojnom suradnjom pukovnija približila i ojačala ugled Oružanih snaga BiH u društvu. Pripadnici 1. pješake (gardijske) pukovnije u sastavu jedinstvenih OS BiH sudjeluju u operacijama kolektivne sigurnosti i operacijama potpore miru, sudjeluju u pružanju pomoći civilnim institucijama BiH te izvršavaju sve zakonom definirane zadaće. Također, svake godine sudjelujemo na vojnim marijanskim hodočašćima te vojno-redarstvenom molitvenom pohodu na Bobovac. Posebice želim iskazati zahvalu i naglasiti uspješnu suradnju s braniteljskim udrugama s kojima sudjelujemo u organizaciji i obilježavanju više od 80 značajnih datuma vezanih za Hrvatsko vijeće obrane i Domovinski rat na prostoru Bosne i Hercegovine. Suradnju ćemo, svakako, nastaviti i ove godine, sukladno našem godišnjem planu civilno-vojne suradnje. Nadamo se brzo, završetkom ove složene epidemiološke situacije.


Brigadire Pažin, ostavljam vam prostor za poruku svim pripadnicima HVO-a u povodu ove važne obljetnice?!

Očuvanje vrednota Domovinskog rata, zaštita hrvatskih branitelja, osoba s invaliditetom, obitelji poginulih i nestalih sudionika Domovinskog rata i njihova statusa u društvu, ključne su pretpostavke očuvanja dostojanstva Domovinskog rata i vrednovanja njegova značaja u stvaranju slobode i jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Pri tomu, s posebnim pijetetom i ponosom obilježavamo važne događaje i obljetnice iz Domovinskog rata, iskazujući dostojanstvo i poštovanje zaslužnima za slobodu hrvatskog naroda u BiH. Budimo ponosni što smo svojedobno bili dio tog sustava koji je obranio hrvatske prostore u BiH, a time i BiH, u neizmjernom zajedništvu i jedinstvu. Uništena materijalna dobra u ratu obnovili smo i obnavljamo, gradimo i održavajmo moralne i intelektualne vrijednosti koje su jamstvo opstanka i postojanja malih naroda. U hrvatskom narodu vjera i vojnik išli su u usporednom koraku. U toj vjeri molimo Boga za sposobnosti duha i srca, moralnu čistoću, savjesnost u vršenju dužnosti, da budemo brižni očevi, iskreni prijatelji, dobra braća jer, i onako, na kraju će ostati samo ono koliko smo dobri i odgovorni ljudi bili. I na kraju, obiteljima poginulih, nestalih i umrlih branitelja, vama invalidima, oboljelima, ratnim zapovjednicima, dragovoljcima, veteranima Hrvatskog vijeća obrane čestitam 28. obljetnicu, a pripadnicima 1. pješačke (gardijske) pukovnije iskrene čestitke na 15. obljetnici postojanja. Na samom kraju iz srca želim da ozdravljamo naše moralne, karakterne i duhovne vrijednosti društva koje će imati neizmjeran doprinos u složenom vremenskom izazovu i da snažno u zdravom nacionalnom naboju mijenjamo stvari koje se mogu mijenjati na dobro svih nas te s istom snagom prihvatimo okolnosti koje ne možemo promijeniti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?