Poskupljenje 25 posto

I cijene kave idu u nebo, val poskupljenja nastavlja se i u 2022., građani sve teže žive

01.10.2021.
u 16:18

Bh. građane već mjesecima unatrag gotovo svakodnevno dočekuju nove, više cijene na policama trgovačkih centara. Ta praksa nastavlja se i danas. Naime, za kilogram kave građani će izdvajati 10 do 15% više novca u odnosu na ranije. No, kako su proizvođači istaknuli, ni tu nije kraj mukama potrošača jer bi cijene kave i dalje mogle rasti. Jedan od glavnih krivaca, ističe se, je skuplji prijevoz, nepovoljni klimatski uvjeti u Brazilu, koji su prepolovili ovogodišnji urod, ali i pandemija koronavirusa koja je već utjecala na cijene osnovnih životnih namirnica. Direktor pržionice kave “Minea” iz Gradiške Momčilo Banjac za Glas Srpske kaže kako je cijena minasa, kave koja se najviše uvozi za kućanstvo, lani bila 1500 dolara po toni, dok je sada 4000 dolara. - Na svjetskom tržištu kava je znatno poskupjela posljednjih osam mjeseci, što je nametnulo poskupljenja i kod nas, tako da će od danas, 1. listopada, potrošače dočekati više cijene mljevene kave - objasnio je. Kako je istaknuo, to je samo početak, građani mogu očekivati novi val poskupljenja jer je cijena kave na svjetskom tržištu “otišla u nebo”. Josip Baban, vlasnik tvrtke Marcaffe, za klix.ba također je potvrdio najavljena poskupljenja. - U maloprodajim trgovinama nove cijene će biti od danas s obzirom na to da smo poskupljenje morali najaviti ranije. Od danas pa u idućih 15 dana imat ćemo drastično više cijene kave u trgovinama. Ovo sada je samo prvi val jer ovo poskupljenje od 10 do 15% ne može nadomjestiti rast cijena na svjetskom tržištu, tako da će biti i drugi val do kraja godine - za još 10%. To je u konačnici poskupljenje od oko 25% - kazao je Baban. Za razliku od navedenih, Franck kava zasad, kako je potvrdio direktor Edin Škaljić, ipak neće poskupjeti, što ne znači da u budućnosti neće doći do promjene njezine cijene. Da je kava samo jedan od proizvoda koji će zabilježiti promjene u cijeni te da se sve teže živi, u razgovoru za Večernjak potvrdio je Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača središnje Bosne iz Travnika.

- Poskupljenja bilježimo godinama, ali su izraženija postala nakon pojave pandemije koronavirusa. Cijene doslovno za nekoliko postotaka rastu na dnevnoj razini, a kad se to sve zbroji, dobijemo puno veće cijene. Potrošačka košarica, pak, nije mjerilo stvarnog stanja, dok prosječne plaće također nisu ni blizu stvarnog pokazatelja situacije u BiH. Činjenica je da 70 ili 80% ljudi ima primanja niža od prosjeka. S druge strane, naši pokazatelji upućuju da val poskupljenja neće brzo prestati, samo se može preliti na usluge ili proizvode čije cijene do sada nisu rasle. Moglo bi doći i do poskupljenja struje, gorivo je već skuplje za 20 feninga. Suše koje su vladale ove godine vrlo vjerojatno će i cijenu krumpira povisiti na 2 KM u 2022. - objašnjava Arnautović, zaključujući kako građane čekaju teška vremena. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?