poduka u vrijeme korone

I instrukcije se preselile online. Osim učenika, traže ih i studenti

29.09.2020.
u 08:21

Matematika, fizika, jezici… samo su neki od predmeta zbog kojih učenici moraju uzimati dodatne sate kako bi svladali gradivo. Inače, instrukcije ne uzimaju samo lošiji učenici, ima i onih koji žele usvojiti šire znanje kako bi dobili bolju ocjenu. No, razlika ove godine u odnosu na prije jest forma, piše Večernji list BiH

Točnije, instrukcije koje su uključivale osobni i fizički susret tijekom radnog tjedna, u većini slučajeva preselile su se online uslijed pandemije koronavirusa.

Matematika, fizika...

Ove je godine, prema riječima osoba koje daju instrukcije, potražnja povećana, možda čak i veća u odnosu na ranije godine zbog situacije s koronavirusom. Ove godine potražnja je gotovo ista u odnosu na prošlu godinu, a traže ih svi - od osnovaca do studenata. Jednako kao i ranijih godina, najveće zanimanje je za matematiku iako za instrukcijama ne zaostaju fizika i kemija. Mladen, profesor matematike, koji studentima daje instrukcije, ističe da je zanimanje jednako kao i prošle godine, možda i malo veće. Jedina je razlika što se one sada uglavnom održavaju na internetu, preko Skypea ili Vibera, ističući i neke prednosti koje su nastale kao posljedica pandemije. - Prednost online instrukcija je ta što se mogu držati i učenicima ili studentima iz drugih gradova - kaže profesor matematike za Nezavisne istaknuvši da nema neke razlike između instrukcija online ili uživo.

- Ako su tehnički uvjeti u redu, ako nema problema s internetskom vezom, razlike u produktivnosti nema - objasnio je Mladen za Nezavisne. Kada je riječ o cijenama poduke, Mladen kaže da su one od 10 do 15 maraka te kako se svi oni koji daju instrukcije uglavnom drže tog okvira te nema nekih “iskakanja”.

Polaganje mature

Nakon matematike, fizike i kemije tražene su i instrukcije iz stranih jezika, što nam je potvrdila Ružica iz Mostara. - Učenici su se najviše javljali za njemački i engleski, a problemi s kojima se susreću najčešće su nedostatak predznanja kod učenika viših razreda.

Osim djece koja se javljaju kako bi svladala osnovna znanja, dosta sam radila i s učenicima završnih razreda srednje škole koji su se pripremali za polaganje mature ili prijamnog ispita - objašnjava Ružica. Da su ove godine online instrukcije bile korisne i maturantima, potvrdila nam je i Marija M., učenica završnog razreda gimnazije, koja, kako kaže, u situaciji s koronom nije htjela prepustiti svoje znanje slučaju nego se online pripremala za upis na fakultet.

- Studij sam silno željela upisati iako nisam znala što će biti od ove godine. Znanje nisam prepustila slučaju, nego sam konstantno učila - kaže Marija.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije