Tradicionalno okupljanje

I na ovogodišnjoj Izbičijadi tisuće Izbičana i njihovih prijatelja

izbicno.info
15.08.2019.
u 14:16

U petak, 16. kolovoza, s početkom u 19.30 sati, na Izbičkom polju bit će upriličeno 22. okupljanju Izbičana i njihovih prijatelja. Na ovu tradicionalnu manifestaciju stignu brojni Izbičani sa svih strana i svaki put iznova se vesele ponovnom okupljanju na Izbičkom polju na kojem su se mnogi igrali kao djeca. No, Izbičijada zbog svog jedinstvenog ozračja sve više privlači i brojne posjetitelje ne samo iz Hercegovine.

Očekuje se i dolazak Marka Perkovića Thompsona sa svojim prijateljima iz Dalmacije. Thompson u Izbičnu ima svoje prijatelje i rado dođe na Izbičijanu.

U okviru službenog programa, što će ga voditi Marinko Karačić, nastupit će članovi kulturno-umjetničkih društava iz Gruda, Čitluka, Domanovića, Crnča i KUD-a „Brda“ iz izbična. Ponovo će mnoštvo posjetitelja zabavljati i Ine Tadić i „Hercegovački bećari“:

- Na Izbičijadi sam nastupao mnogo puta i svaki put se iznova veselim novom nastupu. Izbičani i njihovi gosti doista znaju napraviti veselo i opušteno ozračje. Tu su izvođači i publika stopljeni u jedno, a svaki pjevač voli pjevati zajedno s publikom. Na 22. izdanju Izbičijade „Hercegovački bećari“ i ja izvodit ćemo nekoliko pjesama s našeg najnovijeg albuma i, naravno, otpjevat ćemo i neke stare pjesme koje u Hercegovini već imaju gotovo status izvornog napjeva, a posebno me veseli to što ih vole i mladi i što se puštaju po klubovima  – kaže Ine Tadić.

Kao i toliko puta do sada, trusu će uz usnu harmoniku povesti Ivo Crnjac Didović, voditelj KUD-a „Brda“, koje je posljednjih godina znatno proširilo svoj repertoar, a posebno se posvećuje uvježbavanju gange, bećarca i starih hercegovačkih napjeva, što prezentira na značajnim manifestacijama, kao što su  Đakovački vezovi. Članovi KUD-a „Brda“ nastupali su u Slavoniji, Bosni, Mađarskoj, Austriji… Ali najviše se vesele nastupu na svojoj Izbičijadi.

Nazočnima će se obratiti i Miro Kraljević, gradonačelnik grada Širokog Brijega, koji je i ove godine pokrovitelj Izbičijade.

Nakon službenog programa nastavit će se s pjesmom u prepunim šatorima. Uz slastan hercegovački prismok i zlatne kapi nastupit će sastav „Širokobriješki dukati“.

Tihomir Crnjac, predsjednik izbičke mjesne zajednice, kaže kako Izbično sve više postaje poželjno mjesto za život.

- Izbično bilježi demografski rast, sve više mladih  bračnih parova odlučuje graditi svoj novi život na mjestima starih ognjišta svojih djedova. Kad su u pitanju infrastrukturni projekti, u tijeku su pripreme za realizaciju projekta nove istražne bušotine za vodo-opskrbu. To je jedan od najvažnijih projekata koji osiguravaju ostanak mladih i povratak Izbičana u svoje Izbično, kazao nam je Tihomir Crnjac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?