POSLJEDICE

I najuporniji investitori će sada preispitati svoju odluku o ulaganju u BiH

sarajevo, neredi
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
14.02.2014.
u 09:22

Naime, niti jedan ozbiljniji investitor neće svoj novac ulagati u zemlju u kojoj u nekoliko sati bude zapaljeno desetak zgrada institucija vlasti

Ionako ne baš sjajan imidž BiH u svijetu dodatno je poljuljan zadnjim prosvjedima koji su u mnogim gradovima prerasli u rušilačke pohode vandalskih skupina. Vijesti o paljevinama zgrada u BiH zauzele su u svjetskim medijima mjesto uz one o plemenskim sukobima u Srednjoafričkoj Republici i građanskom ratu u Siriji. Konkretne financijske posljedice događanja u BiH proteklog tjedna mogli bismo vrlo brzo osjetiti.

Posljedice slijede ubrzo

Naime, niti jedan ozbiljniji investitor neće svoj novac ulagati u zemlju u kojoj u nekoliko sati bude zapaljeno desetak zgrada institucija vlasti. Na to je vrlo otvoreno u intervjuu Večernjaku upozorio predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda. - Kapital traži sigurnost i transparentnost. Za strance je ovo jasna poruka i reagirat će s oprezom. To je, nažalost, dugoročno stanje i investitori nas zaobilaze. Imao sam razgovore potkraj tjedna s vrlo značajnim njemačkim investitorima kada je sve počelo. Mogao sam slijegati ramenima kada su me pitali o sigurnosti - kazao je Bevanda. Nije on jedini koji upozorava na ovakve posljedice rušilačkih prosvjeda. Otvoreno je to učinio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović upozorivši kako bi eskalacija nasilja mogla otjerati i investitore koji su već bili najavili svoj dolazak. Loše će se spirala nasilja u bh. gradovima odraziti i na sliku BiH kao poželjne turističke destinacije. Nije tajna da Sarajevo, Mostar, Međugorje, Neum mnogo financijski sredstava dobivaju upravo zahvaljujući turističkim posjetima. Upitno je koliko će turista biti spremno doći u zemlju u kojoj policija ne može zaštiti ni institucije vlasti, a o građanima i njihovoj imovini da i ne govorimo.

Loši uvjeti za investitore

Ekonomski analitičar Igor Gavran ističe da će nasilje na ulicama bh. gradova sigurno negativno utjecati na dolazak stranih investitora i turista u BiH, ali podsjeća da i ranije nismo bili previše privlačni investitorima. - Zapaljene zgrade i nasilje sigurno nisu ono što će privući investitore i turiste i ovo jeste dodatno pogoršalo percepciju BiH u svijetu. Međutim, treba znati da strane investitore odvraća i loše poslovno okruženje u BiH. Smirivanje sigurnosne situacije samo po sebi neće mnogo utjecati na dolazak investitora. Oni koji su se i u ovako nepovoljnim poslovnim uvjetima odlučili za investiranje u BiH svakako će nakon ovih događanja preispitati odluku. Mnogo toga će ovisiti o daljnjem razvoju situacije - ističe Gavran.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?