Nedovoljno iskorišteni potencijal i suradnja

I registrom dijaspore do ulaganja u Livno

05.08.2022.
u 18:20

Gradonačelnik Livna Darko Čondrić sa suradnicima nedavno je održao radno-informativni sastanak s predstavnicima livanjskih zajednica iz Švicarske, Kanade, Njemačke i Hrvatske, piše Večernji list BiH. Za one koji se nisu zatekli na godišnjem odmoru u rodnom gradu, omogućeno je sudjelovanje putem ZOOM-a.

Dobre prakse

Kako se iz Livna desetljećima odlazilo na rad u inozemstvo, pretpostavlja se kako u zemljama zapadne Europe, pa i onima preko oceana, živi barem još jedno Livno. No taj potencijal i suradnja, osobito na gospodarskom planu, dosad su nedovoljno iskorišteni. Stoga bi ovaj sastanak koji je inicirala Livanjska zajednica iz Züricha, trebao biti prekretnica, kazao nam je Jozo Dalić, predstavnik Livanjske zajednice iz Švicarske i član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH. - Ogromne su mogućnosti za suradnju Grada Livna, da ga otvaramo prema van, da našu dijasporu zapravo animiramo da u Livno ne dolazi samo na godišnje odmore nego i da aktivno sudjeluje u razvoju Grada, županije, BiH - kaže nam Dalić. - Želimo bolje surađivati, bolje komunicirati, možda napraviti registar naše dijaspore, čuti njihove interese, kako žele sudjelovati i kreirati život i bolje sutra u Livnu - kaže gradonačelnik Čondrić. Predstavljeni su i primjeri dobre prakse lokalnih poduzeća koja posluju s dijasporom. Jedno od njih je tvrtka B Krug, koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom PVC i aluminijske stolarije. - Mi trenutačno izvozimo više od 80% naših proizvoda, a velika većina te prodaje zasnovana je na suradnji s dijasporom. Naime, dijaspora sudjeluje kao krajnji kupac naših proizvoda diljem EU-a ili kao posrednik u prodaji ili partnerska tvrtka koja od nas kupuje proizvode i montira ih diljem Europe - kaže vlasnik B Kruga Stipe Krišto. Belgijska tvrtka koja proizvodi dijelove za aviomotore dobar je primjer stranog ulaganja. - Proizvodnju izvozimo u 100-postotnom iznosu tako da, što se tiče B-Springa, nadam se da ima prostora za nove kontakte - govori nam Frano Brajko, direktor tvrtke B-Spring Livno. Tomislav Vrdoljak, konzul RH u Livnu, prezentirao je ulaganja RH kroz programe Središnjeg državnog ureda te pozdravio inicijativu za održavanje sastanka koji u ovakvom obliku nije bio ni jednom u posljednjih 30 godina. Prezentirane su mogućnosti ulaganja u Livno te razvojna strategija za razdoblje 2022. - 2027.

Brže i učinkovitije

Rečeno je i kako će, uz uspostavu registra dijaspore, Gradska uprava Livno odrediti i osobu za kontakt s dijasporom kako bi unaprijedila suradnju te zajedničke projekte realizirala brže i učinkovitije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?