Što su pitali izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH?

Iako Hrvati čine 60 posto stanovništva, u Žepču od pet sudaca samo jedan Hrvat!

17.01.2017.
u 07:00

Dio izaslaničkih pitanja i inicijativa upućenih na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koja je održana protekloga tjedna, odnosio se na rad pravosuđa u BiH, piše Večernji list BiH.

Nacionalna zastupljenost

Damir Jukić, izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda, uputio je pitanje Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH. Tiče se imenovanja sudaca u Općinski sud Žepče, odnosno nacionalne zastupljenosti u ovoj pravosudnoj ustanovi koja je, prema Jukićevim saznanjima, na štetu Hrvata. “Je li nacionalni sastav sudaca u Općinskom sudu u Žepču u skladu s nacionalnim sastavom stanovništva, odnosno jesu li prilikom imenovanja sudaca u Općinski sud u Žepču ispoštovane sve odredbe Zakona VSTV-a i Zakona o sudovima?”, pitanje je koje je Jukić uputio VSTV-u BiH. Pri tome je podsjetio kako važeće zakonske odredbe jasno definiraju da sastav sudova treba odražavati nacionalnu strukturu stanovništva u pojedinoj općini. “Prema starom, ali i novom popisu stanovništva, u Žepču je oko 60% Hrvata, a samo je jedan od ukupno pet sudaca u Općinskom sudu u Žepču Hrvat”, istaknuo je Jukić. Prema njegovim riječima, prvi je ovo put da netko postavlja pitanje o nacionalnom sastavu sudaca u Žepču, iako je neprikladna nacionalna zastupljenost sudaca Općinskog suda dugogodišnji problem Hrvata u ovoj općini.

Inicijativa

Uz Jukićevo pitanje o nacionalnoj strukturi sudaca u Općinskom sudu u Žepču, iz Kluba Hrvata prema Ministarstvu pravosuđa Federacije BiH upućena je i inicijativa kojom su zatražene izmjene i dopune Zakona o sudovima koje bi omogućila osnivanje općinskih sudova u Posušju i Grudama. U obrazloženju inicijative stoji kako se broj stanovnika u dvije spomenute općine Zapadnohercegovačke županije značajno povećao. Prema popisu iz 2013. godine, Posušje ima 20.477, a Grude 17.134 stanovnika. Kao jedan od razloga otvaranja sudova u Posušju i Grudama je i udaljenost od postojećih u Ljubuškom i Širokom Brijegu veća od 30 kilometara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije