Program će se provoditi preko ministarstava i vladinih institucija

Idući tjedan o pomoći građanima zbog inflacije

29.06.2022.
u 18:30

Građani BiH iz mjeseca u mjesec sve teže žive. Cijene rastu na dnevnoj razini, ukidanja trošarina i smanjenja PDV-a po svemu sudeći neće biti, a plaće većini zaposlenih ne prate poskupljenja, piše Večernji list BiH. Zbog trenutačne situacije Vlada FBiH odlučila je olakšati život najugroženijim kategorijama stanovništva. Premijer FBiH Fadil Novalić i zamjenici premijera, federalna ministrica financija Jelka Milićević i ministar rada te socijalne politike Vesko Drljača održali su radni sastanak o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom.

Dodatne intervencije

Federalna vlada je, na sjednici održanoj 23. lipnja, na prijedlog premijera FBiH, prihvatila informaciju o potrebi izrade programa za socijalno ugrožene kategorije. Nakon toga je i zadužila radnu grupu u čijem sastavu se nalaze predstavnici Ureda Premijera FBiH, Ministarstva financija i Ministarstva rada i socijalne politike, da u roku od 15 dana predlože program pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom. - U skladu s opredjeljenjem Vlade da je nužno dizajnirati i provesti dodatne intervencije, a u cilju kreiranja programa pomoći u što kraćem roku, na sastanku su razmatrani modeli i vrsta pomoći, kategorije stanovništva koje će biti obuhvaćene programom, potom resorna ministarstva i federalne institucije koje će biti zadužene za dodjelu pomoći te rokovi za usvajanje i realizaciju programa - navode iz Vlade. S obzirom na to da su prethodnih dana završene pripremne aktivnosti, zaključeno je da se u maksimalnoj mjeri intenzivira rad na programu, kako bi Vlada već na sjednici idućeg tjedna mogla razmatrati finaliziran prijedlog i donijeti program pomoći. Program bi bio proveden preko resornih ministarstava i vladinih institucija, a na osnovi odgovarajućih podzakonskih akata koje će donijeti Vlada. Program je odgovor Vlade na značajne inflatorne pritiske koji u našoj zemlji, kao i cijelom svijetu, imaju negativne posljedice na kupovnu moć i životni standard građana FBiH, posebno onih nižeg materijalnog statusa. Vlada je zauzela stav da je nužno dizajnirati i provesti i dodatne intervencije kako bi se pomoglo građanima.

Siromaštvo u BiH

A da građani odavno trebaju pomoć, govori i podatak da gotovo polovina građana u BiH živi na granici ili ispod granice siromaštva što nas svrstava među najsiromašnije zemlje u Europi. BiH je druga najsiromašnija zemlja u Europi, prema podacima koje Eurostat redovito objavljuje o standardu stanovništva. BiH je po standardu ispod 50% europskog prosjeka, odnosno 41% i samo je bolje rangirana od Albanije koja ima standard 39% prosjeka u EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?