Tužbe i sudski procesi

IGA više ne može pomoći ni sebi, a kamoli izvoznicima

28.01.2021.
u 15:09

Specifičnostima Bosne i Hercegovine nema kraja pa tako ne bi trebao čudno zvučati ni podatak da su jednoj od države uspostavljenoj agenciji za podršku izvozu iz BiH, preko posebno osmišljenih financijskih i konzultantskih proizvoda namijenjenih za poticaj izvoza, blokirani računi i da joj prijeti gašenje, piše Večernji list BiH. 

Kako je došlo do blokade

Izvozno-kreditna agencija IGA u potpunoj je financijskoj blokadi zbog presude u korist hrvatske tvrtke Osijek-Koteks i nije u mogućnosti izvršavati svoje obveze. O tomu su iz IGA-e informirali i državni Parlament koji tek treba razmatrati ovu situaciju. U studenome prošle godine Županijski sud u Sarajevu dostavio je Union banci, kod koje IGA ima otvoren glavni transakcijski račun, rješenje o izvršenju radi pljenidbe novčanog potraživanja, a u korist tvrtke Osijek-Koteks.

- Time su blokirani svi računi IGA-e kod poslovnih banaka, što onemogućuje daljnji rad Agencije i izvršavanje preuzetih obveza - navodi se u informaciji IGA-e koja je pripremljena za Parlament. 
 Union banka je 29. prosinca 2020. godine izvršila prijenos sredstava s transakcijskog računa IGA-e u iznosu od 300.000 KM po izvršnoj sudskoj presudi te će sve buduće uplate biti usmjeravane na račun hrvatske kompanije do namirenja duga u cjelini. Do tada agencija IGA neće biti u mogućnosti izvršavati svoje tekuće obveze prema dobavljačima, zaposlenicima i klijentima.

Situaciju dodatno komplicira činjenica da IGA neće moći plaćati ni pravnog zastupnika ni sudske troškove u sporovima u kojima je strana u postupku kao tužena ili tužitelj. Nepojavljivanjem na sudu u svojstvu tužitelja smatrat će se da je IGA odustala od tužbe, čime će izgubiti pravo na naknadu štete. S druge strane, u svojstvu tužene strane neće imati priliku iznijeti svoj odgovor, čime priznaje navode iz tužbe. Tako će se, kako se ističe, dvostruko ugroziti imovina IGA-e jer Agencija nije u mogućnosti zaštititi svoju poziciju, a time ni imovinu.

Izvršenje nad računima

Imajući u vidu broj tužbi i sudskih procesa koji se vode, lako bi se moglo dogoditi da zbog nemogućnosti pravnog zastupanja uslijede nove presude, poput one u slučaju Osijek-Koteksa, i samo produbljivanje problema u kojem se IGA nalazi. U pokušaju da riješe svoj problem, iz IGA-e su podnijeli inicijativu za pokretanje procedure za izmjenu Zakona o uspostavi Izvozno-kreditne agencije BiH, u smislu izuzimanja od izvršenja nad računima IGA-e i provedbe stečaja nad Agencijom. IGA je utemeljena u listopadu 1996. kao državna agencija u cilju provedbe projekta Svjetske banke za žurno pokretanje industrije, uz izdavanje jamstava od političkog i ratnog rizika stranim investitorima i trgovcima. Budući da se tijekom trajanja projekta nije dogodio ni jedan od osiguranih rizika, sredstva iz kredita Svjetske banke, koja su bila angažirana kao pokriće za jamstva, oslobođena su i postaju raspoloživa za podršku izvoznim poduzećima.

Tijekom 1999. godine IGA započinje provedbu drugog projekta Svjetske banke koji je usmjeren na pružanje podrške izvoznim poduzećima iz BiH. Raspoloživa kreditna sredstva izvoznim se poduzećima plasiraju kroz financiranje pripreme izvoza, kao osiguranje u cilju dobivanja jamstava za ugovorene poslove u inozemstvu te kao kapital za osiguranje izvoza i uvoza. Parlamentarna skupština BiH 2004. godine donosi Zakon o Izvozno-kreditnoj agenciji BiH i time utvrđuje nastavak rada IGA-e kao državne izvozno-kreditne agencije s osnivačkim kapitalom od 52 milijuna KM. IGA djeluje kao samostalna, nedepozitna i neprofitna pravna osoba sukladno principima o likvidnosti i osiguranju poslovanja bez gubitka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije