Tendencija rasta

IKT sektor važan dio gospodarstva ove zemlje

08.02.2017.
u 11:00

- I regiju Hercegovina i čitavu Bosnu i Hercegovinu u tekućoj godini očekuje tendencija rasta informacijsko-komunikacijskog sektora, poručili su za Večernji list iz udruge Link koja detaljno prati situaciju na gospodarskom tržištu BiH. Istaknuli su kako je sasvim jasno da je IKT sektor jedan od ključnih elemenata za razvoj konkurentnosti BiH i ekonomije u cjelini. Upravo su svjetski analitičari objavili kako će IKT industrija nastaviti rasti, a i nuditi najbolje poslove u ovoj godini. Istraživanje međunarodnog “CareerCasta” objavilo je listu zanimanja za kojima će skočiti potražnja, a stručnjaci u toj oblasti su i na cijeni. Među najtraženijima su analitičari računalnih sustava, zatim analitičari informacijske sigurnosti, softverski inženjeri, analitičari podataka te, naposljetku, administratori sustava i mrežni administratori, a na popisu su i programeri. Prema priopćenju iz udruge Link, osim jačanja IKT sektora, još će neki sektori doživjeti trend porasta u tekućoj godini.

- Osim IKT sektora, trend porasta očekuje se u sektoru turizma, metala, poljoprivrede i energetske učinkovitosti, kazali su u Linku. Isto to očekuje i računalni stručnjak, magistar računarstva Nino Šimić.

- Tehnologija svakim danom sve više napreduje i nesumnjivo će tako biti i u tekućoj godini. Populariziraju se već neki poslovi iz IKT sektora koji do sada nisu bili tako popularni ni zastupljeni u BiH. To je dobro jer ostavlja više prostora za rad i potiče razvoj ekonomije u svakom smislu. Ali, naglasio bih da država treba stimulirati tehnološki razvoj jer on donosi višestruku korist, kazao nam je Šimić. U ranijem istraživanju jedne agencije stoji da je IKT sektor jedan od najbrže rastućih u BiH, a ukupnom BDP-u ove zemlje doprinosi s oko 150 milijuna KM godišnje. Nedavno je usvojena i studija razvoja IT sektora SŽ-a. Analiza je utvrdila da IKT sektor u Sarajevskoj županiji čini gotovo 60% ove djelatnosti u FBiH i ima respektabilnu osnovu za daljnji razvoj. - Postojeći opseg aktivnosti i izvozni rezultati nastali su u uvjetima dinamičnog rasta potražnje IT usluga na svjetskom tržištu, na osnovama poduzetničke inicijative vlasnika privatnih IKT kompanija koje su, uz relevantnu podršku bh. dijaspore uspjele razviti izvrsno poslovanje, rečeno je na predstavljanju studije razvoja IKT sektora SŽ.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?