Fadil Novalić:

'Imamo 25.000 umirovljenika više'

umirovljenici
30.12.2015.
u 07:00

Glavne aktivnosti bit će usmjerene na formiranje gospodarskih sudova, efikasnije stečajne postupke i predstečajno poravnanje

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da FBiH, po osnovi Zakona o prijevremenom umirovljenju, ove godine ima 25.000 umirovljenika više te da je naslijeđeno 159 milijuna KM manje u Zavodu MIO od prethodnog rukovodstva. Na novogodišnjem prijmu, koji je organiziralo Udruženje poslodavaca FBiH, Novalić je naveo da se federalna Vlada ove godine intenzivno bavila radno-pravnim zakonodavstvom, smanjenjem javne potrošnje i poticanjem zapošljavanja.

Naveo je da bi u sljedećoj godini do 18. ožujka trebalo biti završeno zakonsko reguliranje radno-pravne oblasti, a da će glavne aktivnosti Vlade u vezi sa stvaranjem povoljnijeg poslovnog okruženja biti usmjerene na tri glavne akcije - formiranje gospodarskih sudova, efikasnije stečajne postupke i predstečajno poravnanje kao novina. Novalić misli da formiranje gospodarskih sudova neće biti završeno do kraja 2016., jer treba obrazovati potpuno novu generaciju sudova, koji nisu kontaminirani sadašnjom neučinkovitošću pravnog sustavu i koji su okrenuti korporativnom pravu.

Ono što bi možda najviše moglo doprinijeti rasterećenju poslodavaca, u smislu procedura, prema riječima Novalića, jest formiranje, odnosno instaliranje skupine u svakoj općini koja bi izdavala dozvole i radila programe vezane uz europske integracije. Federalni premijer je rekao da bi do ožujka trebali biti završeni i zakoni o mirovinskom sustavu i o porezu i dohotku.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić rekao je da je tijekom ove godine jedno od ključnih područja djelovanja Udruženja bilo zalaganje za reforme i poticanje na provođenje dubljih promjena, odnosno reformi. On je rekao da se ove godine u FBiH očekuje rast BDP od oko dva posto, blagi porast industrijske proizvodnje i investicija te nakon dužeg razdoblja porast zaposlenosti od 2,5 posto i u kojoj se konačno ušlo u provođenje prijeko potrebnih reformi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?