Pavao Miljavac

“Imamo podatke da bi nakon Sirije sukob mogao početi ponovno na Balkanu”

30.04.2018.
u 17:10

Bivši ministar obrane, a danas predsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general, Pavao Miljavac iznio je mogućnost novog rata na Balkanu. Premda nije isključeno, mnogi koji su se uključili u raspravu oko najnovije izjave ističu da je iskusni general mislio upravo na BiH.

Na pitanje novinara vjeruje li da postoji realna mogućnost da bi Hrvatska mogla biti napadnuta, general Miljavac je kazao da osobno vjeruje da Hrvatska neće izravno biti napadnuta.

- Ali ako se stvari na ovim prostorima zakompliciraju, a imamo neke podatke iz jedne istočne države, da kada se završi sukob u Siriji, mogao bi početi ponovno na Balkanu, u jednom širem kontekstu može se dogoditi da ratni vihor prijeđe granice. A onda je kasno bilo što poduzimati - istaknuo je Miljavac.

Na pitanje oko odnosa Hrvatske i Srbije, general je istaknuo da Hrvatska uistinu želi dobrosusjedske odnose i Srbiju u Europskoj uniji, ali je pitanje želi li to vladajuća srpska politika.

- Njihove su postrojbe počinile agresiju na Hrvatsku, mi nismo nikada stupili nogom na njihovo tlo. Trebaju shvatiti da se problemi rješavaju razgovorima, a ne prijetnjama i uvredama - kazao je Miljavac i još jednom spomenuo mogućnost sukoba u širem kontekstu, uvjeren da ne može doći do sukoba između RH i Srbije.

- Ne, mislim da uistinu ne može doći do takvog sukoba. Mi smo članica NATO-a. Do sukoba može doći samo u širem kontekstu, da se zakomplicira situacija na ovom prostoru. U tom bi slučaju možda netko pokušao iskoristiti novo stanje, ali da bi došlo do izravnog sukoba, nema šanse. Uostalom, NATO štiti sve svoje članice, a mi sudjelujemo već godinama u okviru njihovih postrojbi.•

Ključne riječi

Komentara 2

KO
kosovo99
10:54 01.05.2018.

Grickaj tu svoju generalsku penziju i bježi što dalje od politike!

KO
kosovo99
10:53 01.05.2018.

rat ti u kući bio. Mrljavac, misliš li da bi i Hrvatskoj lako bilo, naročito ako računaš da je Hercegovina dio Hrvatske?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?