Rolade su relativno jednostavan i brz desert podložan preinakama, ovisno o stanju u hladnjaku i smočnici. Priprema rijetko kada oduzima više od sat vremena, a lista sastojaka uglavnom nema više od deset stavki. Uz malo truda, rolade mogu izgledati zaista impresivno - i fotogenično.
Najbitnije je da ne žuriš s rezanjem jer ćeš ih zgnječiti ili će se mrviti, što bi bila prava šteta. U slast!
Čokoladna rolada po receptu Marthe Stewart
Počinjemo s najjednostavnijim receptom - Marthinom kombinacijom čokoladnog biskvita i slatkog vrhnja. Lista sastojaka ima samo sedam stavki, sve ih možeš pribaviti u maloj kvartovskoj trgovini, a cijela priprema traje otprilike pola sata. Pusti da rolada odstoji barem sat vremena u hladnjaku kako bi je mogla uredno narezati i servirati.
Sastojci:
200 g nasjeckane čokolade (50% kakaa ili više)
70 ml kave
7 velikih jaja
200 g šećera
240 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
Kakao za posipanje
Priprema:
Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Lim za pečenje (cca 35 x 45 cm) obloži papirom za pečenje.
Razdvoji žumanjke i bjelanjke.
Čokoladu pomiješaj s kavom pa je otopi na pari. Kad se ohladi, umiješaj žumanjke i šećer pa miksaj nekoliko minuta.
U drugoj posudi izmiksaj sve bjelanjke u snijeg pa ga lagano umiješaj u smjesu čokolade i žumanjaka.
Smjesu rasporedi po pripremljenom limu i peci 20-ak minuta.
Nakon 10-ak minuta hlađenja, gornju stranu biskvita pospi kakaom u prahu pa je izokreni na rešetku i skini papir za pečenje s druge strane. Pričekaj da se u potpunosti ohladi.
Istuci slatko vrhnje sa šećerom u prahu. Premaži ga preko biskvita, pažljivo zarolaj i stavi u hladnjak na najmanje sat vremena.
Rolada od banana i Nutelle
Banana bread je dobra opcija, ali i dosadnjikava ako se priprema iz tjedna u tjedan. Upravo je zato rolada s bananama i Nutellom idealan izbor za sve one koji u posudi s voćem često imaju i nekoliko (pre)zrelih banana.
Autorica recepta je blogerica Mateja Krvarić, a kvalitetu garantira njen sinčić Petar - prvi u redu za testiranje.
Biskvit:
3 jaja
2 crne banane
80 g šećera
100 g pirovog integralnog brašna
1 žličica praška za pecivo
Cimet
Malo začina za medenjake
Malo burbon vanilije
Prstohvat soli
Krema:
250 g krem sira
180 g Nutelle
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na lim stavite papir za pečenje. Možete koristiti manji lim od onog za pećnicu ako želite deblji biskvit.
Jaja tucite sa šećerom dok ne postanu blijeda, gusta i pjenasta. Dodajte zgnječenu bananu sa začinima. Na nekoliko puta dodajte brašno s praškom za pecivo i soli. Izlijte na papir za pečenje, poravnajte i pecite 10 minuta, odnosno 12 ako je biskvit deblji.
Krpu ili papir za pečenje posipajte šećerom u prahu ili kakaom, biskvit odmah prebacite na taj drugi papir i odvojite onaj na kojem se pekao i zarolajte. Ostavite da se ohladi.
Izmiksajte krem sir i Nutellu i premažite biskvit. Zarolajte. Ako volite više kreme, napravite više, a po želji narežite bananu na komadiće i poslažite po kremi.
Čoko rolada s kokosom
Baza ove mini rolade su tri sastojka kojima rijetki mogu reći ne - tamna čokolada, Linolada kokos te mascarpone. Dakle, bit će podjednako primamljiva svim generacijama.
Priprema traje otprilike pola sata, a još bi toliko rolada trebala i odstajati u hladnjaku. Nakon prvog zalogaja za recept možeš zahvaliti blogerici Katarini Paoletić.
Biskvit:
4 jaja
200 g tamne čokolade (65% kakaa)
200 g maslaca
130 g šećera
130 g mekog brašna
1 prašak za pecivo
Nadjev:
250 g Linolade kokos
3 žlice mascarponea
kokosovo brašno za posip
Priprema:
Maslac i čokoladu stavite na laganu vatru i uz stalno miješanje otopite. Jaja izmiksajte sa šećerom dok se šećer ne otopi. Jajima dodate brašno i prašak za pecivo i promiješajte. Na kraju dodaje i otopljenu čokoladu s maslacem i sve sjednite. Biskvit stavite peći u pleh veličine 35 x 25 cm na otprilike pola sata (napravite test čačkalicom). Nemojte presušiti biskvit!
Pečeni biskvit ostavite 10-ak minuta da se ohladi, a nakon toga ga izvadite i stavite u zdjelu. Biskvit "zgnječite" rukama ili kuhačom kako bih dobili kuglu nalik sirovom tijestu. Ako biskvit ne možete lijepo oblikovati, dodajte mu malo mlijeka.
Kuglu biskvita stavite između dva masna papira ili prozirne folije i razvaljajte na veličinu 35x35 cm. Na razvaljani biskvit stavite 250 g Linolade kokos i mascarponea koji ste skupa promiješali, pa biskvit zarolajte u roladu (pomoću papira ili prozirne folije) i stavite u hladnjak na najmanje pola sata.
Nakon hlađenja roladu uvaljajte u kokos, režite na željenu debljinu i poslužite.