POSTOJI RJEŠENJE

Imate hladne ruke i stopala? To može biti zbog toga kako dišete

Dreamstime
24.07.2021.
u 18:33

Kada dišete prejako ili prebrzo, stežu se krvne žile, za razliku od polaganog disanja kroz nos. Kad se krvne žile stegnu to uzrokuje isporuku manje kisika po tijelu i tako dolazi do hladnih prstiju

Postoji mnogo mogućih objašnjenja za hladne ruke i stopala, pa je važno razgovarati sa svojim liječnikom da biste shvatili uzrok, ali jedan od mogućih uzroka može biti i to kako dišete.

Stručnjak za disanje Patrick McKeown kaže da hladne ruke i stopala često imaju ljudi s lošim obrascima disanja. Kada dišete prejako ili prebrzo, stežu se krvne žile (za razliku od polaganog disanja, koje oslobađa dušikov oksid - molekulu koja igra ključnu ulogu u povećanju cirkulacije i isporuci kisika u stanice). Kad se krvne žile stegnu to uzrokuje isporuku manje kisika po tijelu i tako dolazi do hladnih prstiju, kaže McKeown, piše 24sata.hr

Također, brzo disanje dovodi do bržeg gubljenja ugljičnog dioksida.

- Kada izgubite previše ugljičnog dioksida i pH se poveća, hemoglobin, koji je glavni prijenosnik kisika u krvnim stanicama ne oslobađa kisik na vrijeme. I kao što smo gore spomenuli, manje kisika u krvnim žilama često rezultira hladnim rukama i nogama - dodao je.

Naravno, obrasci disanja nisu jedini razlog hladnih ruku i stopala. Postoji i puno drugih razloga koji dovode do toga, na primjer, neravnoteža štitnjače. Ipak, promjena disanja je nešto što najbrže možete napraviti.

McKeown kaže da je najvažnije disati kroz nos. 

- Kad dišete kroz usta, obično dišete brže i plitko, dok je disanje kroz nos sporije i dublje pa se oslobađa dušikov oksid koji pomaže u prijenosu kisika i hranjivih tvari u stanicama - objašnjava i dodaje da se možete odlučiti i za specifične vježbe disanja.

- Stavite jednu ruku na prsa, a drugu odmah iznad pupka i lagano počnite usporavati brzinu disanja. Fokusirajte se na protok zraka koji ulazi u nos i imajte opušten, polagan i nježan izdah. Želja za ponovnim udisanjem znači da se ugljični dioksid povećao u krvi što može pomoći hladnim rukama ili stopalima da budu toplije - rekao je McKeown, a piše mbg. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije