AKCIJE

Imena svih dužnika na stupu srama i to za nekoliko dana

'dzakula01_nnn_bih_21082013'
Foto: ''
11.12.2013.
u 09:52

“Vješanje” imena poreznih dužnika na stupu srama kao i u susjednoj Hrvatskoj motivirano je idejom da će dužnici do kraja ove godine nastojati izmiriti svoje porezne obveze kako bi izbjegli javnu prozivku

Još dvadesetak dana preostaje do roka kad će Uprava za neizravno oporezivanje BiH javno objaviti popis svih poreznih dužnika na svom tzv. stupu srama. Obavljaju su se posljednje priprema za objavu ovakvog registra u kojem će se moći vidjeti tko i koliko je dužan platiti poreznih prihoda prikupljenih od PDV-a, carine...

Nakon popisa i sankcije

“Vješanje” imena poreznih dužnika na stupu srama kao i u susjednoj Hrvatskoj motivirano je idejom da će dužnici do kraja ove godine nastojati izmiriti svoje porezne obveze kako bi izbjegli javnu prozivku, a time i novčane sankcije koje će uslijediti. Prema posljednjim tvrdnjama Ratka Kovačevića, glasnogovornika Uprave za neizravno oporezivanje BiH, ova institucija planira imena dužnika objaviti za nekoliko dana nakon stupanja na snagu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku neizravnog oporezivanja, čije je usvajanje završeno u Parlamentarnoj skupštini BiH i koji je objavljen u Službenom glasniku. “Uprava za neizravno oporezivanje BiH će pripremiti i javno objaviti sve one obveznike koji imaju dugovanja po osnovi neizravnih poreza: PDV, trošarine, carine i cestarine. Kompletna procedura usvajanja spomenutog zakona završena je usvajanjem u Domu naroda Parlamenta BiH. Tako svi obveznici koji ne žele ugroziti svoju poslovnu reputaciju, imaju još svega nekoliko dana da izvrše uplatu dugovanja na osnovi neizravnih poreza kako se ne bi našli na listi dužnika”, poručuju iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Nedavno su ugovor o razmjeni podataka potpisali ravnatelji Uprave za neizravno oporezivanje BiH i ravnatelji poreznih uprave FBiH, RS-a, Diskrikta Brčko. Utemeljeno je Koordinacijsko tijelo koje će na tehničkoj razini obavljati razmjenu podataka kako bi informacije o poreznim dužnicima bile što relevantnije. Svaka porezna administracija predložila je po dva člana da budu sastavni dio Koordinacijskog tijela, dogovoreni su modaliteti suradnje i buduće razmjene setova podataka.

Ažuriranje podataka

“Razmjena podataka između poreznih administracija u Bosni i Hercegovini od iznimne važnosti je kako bi svaka porezna administracija mogla imati potpuni uvid u stanje svakog poreznog obveznika, te sukladno tome pripremati planove i obavljati kontrole”, poručuju iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Objava poreznih dužnika na tzv. stupu srama u RH podigla je prašinu. Povećala se osjetno i naplata poreznog duga, ali ne iznad očekivanja, kakvi će efekti ovoga popisa biti u BiH, pokazat će uskoro vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?