UREDBA OSTAJE NA SNAZI Premijer Fadil Novalić potvrdio

Imenovanja u poduzećima može vršiti samo Vlada

novalic
Foto: VL FOTO
06.07.2015.
u 14:32

Premijer Novalić je rekao kako su nadležnosti federalne Vlade jasno postavljene zakonima

Uredba o vršenju ovlasti u gospodarskim društvima sa sudjelovanjem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), koju je donijela Vlada FBiH, je i dalje na snazi u punom kapacitetu bez bilo kakvih izmjena, na osnovu koje će Vlada FBiH i dalje vršiti svoje ovlasti u gospodarskim društvima s udjelom državnog kapitala, rekao je za Klix.ba premijer FBiH Fadil Novalić. Bivši ministar energetike, industrije i rudarstva u Vladi FBiH Reuf Bajrović ranije je za Klix.ba izjavio da je Vlada FBiH usvajanjem novog zaključka poništila Uredbu po kojoj samo cjelokupna Vlada, umjesto resornih ministarstava, vrši imenovanja u javnim poduzećima.

Novalićevo objašnjenje

S druge strane, Novalić objašnjava da je Vlada FBiH, na osnovi natječaja koji raspiše i povjerenstva koje formira, ta koja je isključivo nadležna odlučivati o imenovanjima i razrješenjima kandidata za članove uprava i nadzornih odbora u gospodarskim društvima s udjelom državnog kapitala, i ove nadležnosti i dalje ostaju u potpunoj ingerenciji Vlade FBiH. Ističe da je na 13. sjednici Vlada Federacije BiH donijela zaključak i uputstvo kojim su nadležna resorna ministarstva zadužena vršiti isključivo tehničko operativnu pripremu pristiglih materijala koji se odnose na održavanje skupština u gospodarskim društvima s udjelom državnog kapitala. “Spomenutim zaključkom i uputstvom resornim ministarstvima su dana detaljna uputstva o načinu na koji postupaju u pripremama sjednica Vlade i načinu na koji su dužna obraditi sve materijale koji im budu dostavljeni od Vlada FBiH”, kazao je Novalić. Istaknuo je da je ovim zaključkom i uputstvom pojednostavljena i obrazložena procedura postupanja resornih ministarstava po pitanju obrade potrebne dokumentacije neophodne za održavanje sjednica Vlade Federacije BiH.

Pitanje ovlasti

“Na bilo koji način na resorna ministarstva nisu prenesene nadležnosti Vlade Federacije BiH koje su jasno precizirane Uredbom o vršenju ovlasti u gospodarskim društvima s udjelom državnog kapitala iz nadležnosti FBiH”, rekao je Novalić. Navodi da je Vlada FBiH, u skladu s uredbom o vršenju ovlasti u gospodarskim društvima s udjelom državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, isključivo nadležna za davanje punomoći s jasnim uputstvima o načinu glasanja na skupštinama gospodarskih društava s udjelom državnog kapitala. Ranije su predstavnici DF-a koji su i dalje dio federalne Vlade najavili kako će se boriti protiv ovakvog stava i pravnim putem. Oni smatraju kako ministri samostalno trebaju upravljati državnim kapitalom bez prethodnih suglasnosti i odobrenja od Vlade. SDA i HDZ BiH imaju drugačije mišljenje.

Komentara 1

BR
brodarevac
15:02 06.07.2015.

Ova vlada nije nista uradila osim sto je podjelila fotelje, po principu "sjaši Kurta da uzjaše Murta" našle su se dvije stranke koje u tome imaju više od deceniju iskustva obje. Upropastili su sve firme : Soko Aluminij HT Eronet Kojnuh Dita rudnike ...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?