siječanj - srpanj

Industrijska proizvodnja i izvoz iz RS-a u padu, gospodarstvenici predlažu mjere

17.09.2019.
u 09:19

Poslovanje poduzeća u Republici Srpskoj (RS) tijekom ove godine karakteriziraju otežani uvjeti rada i smanjena gospodarska aktivnost, budući da su u realnom sektoru već od kraja 2018., pa tijekom svih mjeseci i kvartala tekuće godine, zabilježeni negativni trendovi.

Iz entitetske Gospodarske komore navode da je, po posljednjim raspoloživim podacima, industrijska proizvodnja u RS-u, u razdoblju siječanj - srpanj 2019., smanjena je za 13,7 posto, u odnosu na isto razdoblje lani.

Zaposlenost u industriji je na istoj razini, a zabilježen je i negativan trend vanjskotrgovinske aktivnosti, gdje je, usljed smanjene tražnje iz inozemstva, došlo do pada ukupnog obima razmjene za oko šest posto.

-Izvoz tijekom cijele godine ima tendenciju pada, koji je za razdoblje od sedam mjeseci iznosio jedan posto, dok je najveći pad zabilježen u prva dva mjeseca i bio je blizu četiri posto. Također, i domaća tražnja imala je negativan predznak, te je izvoz u razdoblju siječanj - srpanj 2019. godine manji za 9,3 posto - navodi se u priopćenju iz Gospodarske komore RS.

Na drugoj strani, kako dodaju, evidentan je rast prosječnih plaća poslije oporezivanja (neto plaća), koja je u razdoblju siječanj - srpanj 2019. iznosila je 899 KM i u odnosu na prosječnu neto plaću u usporednom razdoblju 2018. realno je veća za šest posto.

-Ova činjenica dodatno otežava poslovanje gospodarstva, budući da se usljed smanjene gospodarske aktivnosti i odliva radne snage, suočavamo s činjenicom zapošljavanja nekompetentnog i nedovoljno educiranog kadra, što iziskuje dodatne troškove njihove obuke i zapošljavanja ovakvih profila - ukazuju u priopćenju. 

Stoga su entitetskoj vladi dostavili radni materijal njihovih prijedloga za Program ekonomskih reformi 2020-2022. godine, s ciljem zaustavljanja negativnih trendova u poslovanju, te, kako navode, stvaranju uvjeta za gospodarski rast i razvoj.

Neophodno je, ističu, realizirati mjere koje se odnose na jačanje konkurentnosti gospodarstva, stavaljanje javnih poduzeća u funkciju razvoja gospodarstva i društva u cijelini, te provesti reformu i modernizaciju javne uprave, kao i intenzivirati socijalni dijalog svih partnera.

Aktualni trendovi poslovanja u RS posljedica su, dodaju gospodarstvenici, niske konkurentnosti gospodarstva, a što je osnovni preduvjet osvajanja novih kupaca, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu.

-U narednom razdoblju ovi trendovi se moraju promijeniti u pozitivnom pravcu, kako bi se stvorili uvjeti za rast obima proizvodnje u industriji, rast svih parametara vanjskotrgovinske razmjene, investicija, zaposlenosti, što će na kraju rezultirati i rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) s povaćanim učešćem industrije u BDP-u - istaknuli su iz Gospodarske komore RS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?