Pozitivne vijesti

Industrijska proizvodnja u BiH nastavlja rasti

KLANA, 22 09. 2011. - Dodjela državne potpore drvnoj industriji u Klani, DI Klana, miladin marković i božidar pankretić  DRVNA INDUSTRIJA, STOLICA, IZRADA   SNIMIO: VEDRAN KARUZA
20.02.2017.
u 10:00

Koliko god politička nestabilnost urušavala sve dobro što se u BiH događa, određeni sektori ipak se i u ovakvom okruženju trude biti konkurentni i napredovati i na domaćem i na stranom tržištu.

Inozemna tržišta

Industrijska proizvodnja u BiH povećava se nekoliko godina zaredom, a trend će biti nastavljen i u ovoj godini. Predviđanja su da će taj rast iznositi i pet posto, dok dugoročne analize Direkcije za ekonomsko planiranje predviđaju rast i 2018. i 2019. godine. Industrija je usredotočena na inozemna tržišta, gdje proizvodi koji dođu itekako dobro kotiraju, i ona financijski održava zemlju na životu. Istraživanje Udruge poslovnih savjetnika u BiH smjestilo je mala i srednja bosanskohercegovačka poduzeća uz bok Njemačkoj i Češkoj.

Proizvodnja i prerada hrane, drvna i metalna industrija one su u kojima leži veliki bh. potencijal. Važan segment za iskorištavanje tog potencijala leži i u tome što će ove godine svjetska ekonomija rasti za 3,4 posto, što znači i povećanje potrošnje, a BiH tu treba vrebati svoju priliku. Upravo prerađivačka industrija i njezine izvozno orijentirane grane ovise o kretanjima na inozemnom tržištu. Prema analizi Direkcije za ekonomsko planiranje, rast će i broj zaposlenih. Očekuje se da bi izvozno orijentirane grane, poput proizvodnje namještaja, kemijske industrije, rezervnih dijelova za automobile, uz nešto niži doprinos metalne industrije i sve značajniji doprinos prehrambene, trebale biti ključni oslonac povećanja proizvodnje.

Energetski sektor

Osim prerađivačke industrije, očekuje se i značajniji doprinos energetskog sektora koji čini trećinu ukupne industrijske proizvodnje u BiH, stoji u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje. - Pozitivna događanja u neposrednom okruženju, uz pravodobnu i dosljednu implementaciju strukturalnih reformi, trebala bi rezultirati povećanjem iskorištenosti industrijskih kapaciteta u BiH koje se ogleda kroz povećan opseg proizvodnje i veću razinu investicija, prenosi Srna iz spomenute analize. Planirana ulaganja u infrastrukturu i energetiku trebala bi znatno doprinijeti jačanju građevinskog sektora i onih grana prerađivačke industrije koje su usko vezane uz građevinarstvo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?