SARAJEVO

Infektivna klinika Opće bolnice danas prima u smještaj prve Covid pacijente, ovako izgledaju prostorije

26.10.2020.
u 12:51

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas će biti otvoren Infektivni odjel za smještaj lakših i srednje teških pacijenata od koronavirusa.

Kako je rekao dr. Sead Željo iz Opće bolnice, kapacitet će za početak biti 30 kreveta.

- Građani će imati punu zdravstvenu zaštitu i ne trebaju se brinuti – rekao je Željo.

Iz Bolnice su najavili da će danas primiti i prve Covid pacijente.

Šef Infektivnog odjela Ednan Drljević, predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice Sead Željo i infektolog Sead Ahmetagić bili su u kratkom obilasku prostorija ovog odjela.

Kako je za "Avaz" pojasnio Željo, montiraju se respiratori, a prvi pacijenti dolaze za nekoliko sati s KCUS-a. Očekuje se da će ih biti 20-tak.

- Zahvaljujući velikom angažmanu uposlenika Opće bolnice i uloženim nadljudskim naporima, osiguran je adekvatan prostor za punu skrb Covid pacijenata. Stojimo iza toga da nema mjesta za paniku. Opća bolnica stoji na raspologanju građanima. Iz unutarnjih rezervi smo ovo uradili, korištenjem naših sredstava i kadra. Očekujemo dalje popunjavanje kadrom kako bismo mogli još učinkovitije postupiti po ovom pitanju, rekao je Željo.

Drljević je za „Avaz“ kazao da će nakon završetka izgradnje izolatorija, Opća bolnica imati kapacitet 100 kreveta za smještaj oboljelih od koronavirusa.

- U skladu sa zakonom, primat ćemo samo lake i srednjeteške bolesnike. Teški moraju ostati isključivo na Podhrastovima. Osigurat ćemo sve skupa 30 posto svojih kapaciteta, a u skladu sa naredbom Ministarstva – rekao je Drljević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?