stolac

Inicijativa za Stolac najavila prosvjede u Sarajevu

prosvjedi
31.10.2016.
u 12:08

 Članovi Inicijative za Stolac najavili su za srijedu, 2. studenog, održavanje prosvjeda ispred zgrade Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u Sarajevu, u pet do 12 (11:55 sati).

Demonstranti će zatražit novi datum izbora u tom gradu, ako SIP do tada ne donese odluku o poništenju izbora prekinutih prije mjesec dana.

Naglasili su kako su prije i u tijeku izbora podnijeli preko pedeset žalbi i prijava Općinskoj i Središnjoj izbornoj komisiji te da one nisu reagirale.

"Ne samo nama, nego i cijeloj javnosti je jasno da je odbijanje da se ponište izbori u Stocu, kao i popratna obrazlaganja kako treba praviti istrage, samo korištenje rupe u Izbornom zakonu, kako bi se rastezao razdoblje bez izbora i time ostavila trenutna općinska strukturna vlasti. Na istragama SIP nije inzistirao u prijašnjim slučajevima kada su se kandidirale osobe optužene za teški kriminal ili ratne zločine. Zašto sada?", priopćeno je Inicijative za Stolac.

Dodaje se kako postoje istražni i sudski organi koji će utvrditi uzroke prekida izbora u Stocu te da to nije posao SIP-a.

"Građankama i građanima Stoca ukradena je demokracija višegodišnjim manipulacijama izbornog procesa u kojem su godinama glasali mrtvi i ljudi bez dokumenata BiH. Sada nam se uskraćuje glasanje sa namjerom da nam se jedno stavi do znanja: ako neće pobijediti HDZ, nećete nikako imati izbore", stoji u saopćenju.

Iz Inicijative za Stolac naveli su kako je mjesec dana bio više nego dovoljno razdoblje da SIP donese odluku o novim izborima te su ih pozvali da rade svoj posao.

"On ne podrazumijeva udovoljavanje stranačkim dogovorima, kao ni imaginarnoj podjeli ove države o kojoj se priča, a na koju mi ne pristajemo! Zahtijevamo da imamo slobodne i poštene izbore do 20. studenog. Mi ćemo, ukoliko se izbori održe na fer i korektan način, prihvatiti svaki rezultat i poštivati legalno izabranu vlast", navodi se u priopćenju.

Ključne riječi
SIP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?