Potpisala tri zavoda

Inicijativa za ukidanje PDV-a na lijekove u BiH

storyeditor/2023-11-09/fondovi.jpg
Agencije
10.11.2023.
u 21:02

Zavodi zdravstvenih osiguranja u BiH, točnije Zavod zdravstvenog osiguranja RS-a, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Zavod zdravstvenog osiguranja Distrikta Brčko potpisali su zajedničku inicijativu za ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva ili da se sredstva prilikom raspodjele prihoda od neizravnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva namjenski usmjere na račune zavoda zdravstvenih osiguranja u cilju financiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba. Inicijativa će biti upućena svim nadležnim institucijama u BiH. U inicijativi, koju su potpisali ravnatelj ZZO-a RS-a Dejan Kusturić, ravnateljica Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranja FBiH Vlatka Martinović i ravnatelj ZZO-a Distrikta Brčko Radomir Nikolić, navodi se da je BiH jedina zemlja u regiji koja ima jedinstvenu stopu PDV-a na lijekove i medicinska sredstva u iznosu od 17%, za razliku od RH i Sjeverne Makedonije, gdje je porezna stopa na lijekove 5%, u Sloveniji je 9,5%, a u Srbiji 10%.

Koliko je to veliko opterećenje za zavode pokazuje i podatak da je samo u zdravstvenom sustavu RS-a u prošloj godini za PDV plaćeno više od 100 milijuna KM, što je gotovo jednako dvogodišnjim troškovima lijekova na recept. Troškovi po osnovi PDV-a u ustanovama u oblasti zdravstva FBiH u 2022. iznosili su više od 164 milijuna KM.

Kad se promatra razdoblje od kada je usvojen Zakon o PDV-u, točnije, od 2006. do 2022., troškovi zdravstvenog sustava FBiH iznosili su više od 1,8 milijardi KM. Kada je riječ o Zavodu zdravstvenog osiguranja Distrikta Brčko, samo za lijekove na recept u prošloj godini Zavod je imao troškove PDV-a oko dva milijuna KM, odnosno 5% od ukupnih troškova zdravstvenog osiguranja na godišnjoj razini. U inicijativi se traži da se ukine ili smanji PDV na lijekove i medicinska sredstva ili da se omogući povrat PDV-a na račun zavoda zdravstvenih osiguranja u cilju financiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba. Prema Zakonu o PDV-u, zavodi zdravstvenih osiguranja i zdravstvene ustanove izuzeti su od obveza plaćanja PDV-a na medicinske usluge i usluge pružanja zdravstvene zaštite, ali su obvezni plaćati PDV na lijekove, medicinska sredstva i opremu koja se i nabavlja u cilju liječenja osiguranih osoba, i to po stopi od 17%.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije