Za učinkovitiji rad

Inspektori traže nove zakone

20.03.2017.
u 10:00

Federalna uprava za inspekcijske poslove ima velike ambicije za ovu godinu. Osim planiranja zapošljavanja većeg broja inspektora kako bi što više stali ukraj nelegalnim radnjama, planirane su i izmjene propisa kao preduvjeta za učinkovitije vršenje inspekcijskih nadzora. To prvenstveno ovisi o politici resornog ministarstva koju isto vodi za određenu oblast. Izmjene starih propisa za pojedine oblasti i ranije su pokrenute izravno, a i kroz “giljotinu propisa”, ali realno postoji potreba i za izmjenama propisa koji su doneseni u novije vrijeme, piše Večernji list BiH.

Problemi u sustavu

- Kad je riječ o segmentu inspekcijskih poslova koji se odnose na kontrolu roba pri uvozu i izvozu, tzv. granične nadzore, možemo reći kako je ova problematika prisutna jako dugo u vršenju nadzora uvoznih roba u BiH i ona zahtijeva hitne mjere na harmonizaciji entitetskih i državnih propisa, što konkretno obuhvaća usuglašavanje visine pristojbi i naknada, radno vrijeme inspekcijskih i carinskih službi, istovjetne procedure postupanja inspekcijskih službi entiteta i Brčko Distrikta, istovjetne obrasce, način uzorkovanja, usuglašavanje graničnih prijelaza za određene robe. Predmetnim izmjenama mogla bi se provesti razna poboljšanja u radu inspekcija na granici u smislu ažurnosti i vremenskog ubrzanja inspekcijskoga postupka, navodi se u planu rada Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH. Federalna uprava za inspekcijske poslove uputila je Vladi FBiH i resornim ministarstvima inicijative za izmjenu propisa vezanih uz sprečavanje pojave “sive ekonomije”, i to Zakon o inspekcijama Federacije BiH, Zakon o radu Federacije BiH i propise koji reguliraju obvezne oblike osiguranja, Zakon o unutarnjoj trgovini Federacije BiH, Zakon o fiskalnim sustavima Federacije BiH te Zakon o prekršajima Federacije BiH.

Učinkovitiji rad

U tom smislu očekuje se razmatranje i usvajanje predmetnih inicijativa čijom bi se primjenom

ostvarilo produktivnije rezultate na sprečavanju pojave “sive ekonomije” u oblastima koje reguliraju navedeni zakoni. S obzirom na učestale krize vlasti u FBiH, uhićenja federalnih dužnosnika iz reda SDA te druge probleme, nije još sigurno koliko će Uprava za inspekcijske poslove FBiH biti u mogućnosti provesti zacrtane planove. Ciljevi su postavljeni, put do njih mora se pronaći. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije