Najavljeno donošenje novih zakona

Inspektori traže promjenu zakona o zaštiti od požara i razgraničenje nadležnosti

28.04.2019.
u 20:55

Početkom ovoga mjeseca vatrogasci u Hercegovini borili su se s požarima. Iako je kišno razdoblje donekle poboljšalo situaciju, jasno je i dalje kako institucije moraju poduzeti niz koraka kako bi došlo do poboljšanja na području zaštite od požara, piše Večernji list BiH. 

Zakoni postali problem

U dokumentu koji potpisuje ministar MUP-a Federacije BiH Aljoša Čampara navodi se da su dva inspektora za zaštitu od požara tijekom prošle godine izvršila 200 nadzora u cilju utvrđivanja jesu li pravni subjekti provodili propisane mjere zaštite od požara.

Nerijetko su inspektori morali svjedočiti na sudovima zbog prijava koje su podnijeli protiv pravnih subjekata zbog nepoštivanja mjera zaštite od požara, a u dokumentu se navodi kako se inspektori u svakodnevnom radu suočavaju s brojnim problemima zbog nedovoljno jasnih zakona.

- Postojeći Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu s aspekta njegove primjenjivosti, kao i podzakonskih akata, nedorečeni su, nedovoljno formulirani u segmentu inspekcijskoga nadzora, kao i nejasni u pogledu definiranja nadležnosti, tako da se stvara paralelizam, odnosno udvostručavanje nadležnosti istih kroz inspekcijski nadzor, te su poslovi iz nadležnosti inspekcija Federalne uprave civilne zaštite i županijskih uprava civilne zaštite, s jedne strane, i Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i županijskih ministarstava, s druge strane, isprepletene, što uzrokuje česte i nepotrebne kontrole kod istih poslovnih subjekata s jedne strane, a s druge strane, neke poslovne aktivnosti nisu bile predmet inspekcijskih nadzora - navodi se u dokumentu. S obzirom na to da su navedeni zakoni i podzakonski propisi stari, a u pojedinim slučajevima prevladani i neprimjenjivi i nisu usuglašeni s uredbama i smjernicama Europske unije, potrebno je što prije donijeti nove propise koji će biti usklađeni s tim smjernicama i biti primjenjivi za inspekcijska tijela.

Suradnja institucija

- Potrebno je da se u suradnji federalnog MUP-a i županijskih MUP-ova sa svim subjektima u Bosni i Hercegovini radi na podizanju svijesti javnosti o važnosti preventivnih mjera zaštite od požara po pitanju osiguranja s aspekta rizika od požara, kao i uspostavljanje kvalitetnijega inspekcijskog sustava i kadrovsko jačanje inspektora zaštite od požara u MUP-u, i to uvođenjem sustava stalne obuke, standarda i metodologija inspekcijskih nadzora - naglasio je ministar Čampara.

Nakon svega rečenog, očekuje se kako će MUP Federacije BiH nastaviti započete aktivnosti na donošenju Zakona o zaštiti od požara, Zakona o prometu eksplozivnih tvari i zapaljivih tekućina i plinova i Zakona o prijevozu opasnih tvari. Svi oni trebali bi biti usklađeni sa zakonima Europske unije koji se odnose na ovu oblast. Ovo je jedan od poslova koji čeka novi saziv Zastupničkog doma i Doma naroda FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije