Tonino Picula

Institucije međunarodne zajednice zadužene za provedbu Daytona u BiH pomalo malaksale

Tonino Picula
Foto: VL FOTO
20.11.2015.
u 15:13

Treba donekle dijeliti odnose u BiH i odnose prema BiH; prvi su još uvijek čvrsto određeni institucijama daytonskog sporazuma iz 1995, dok se drugi pokušavaju modificirati europskim planom tzv. novog pristupa iz prosinca 2014. godine - rekao je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjedavajući Izaslanstva EP-a za odnose sa BiH koji je govorio na kolokviju "Reformska agenda EU za Bosnu i Hercegovinu" u Cadenabbiji u Italiji, saopćeno je iz kabineta Picule, prenosi bh . novinska agencija Patria.

Picula je rekao da su „pomalo malaksale gotovo sve institucije međunarodne zajednice koje su dizajnirane za provedbu mirovnog sporazuma i nadzor nad ključnim procesima obnove i funkcioniranja zemlje. Međutim, neke nove institucije, ponajprije one koje formira ili će formirati EU, nisu još u funkciji. Često spominjana tranzicija iz daytonske u briselsku fazu će time potrajati duže vrijeme." Europska komisija je zaključila da se BiH ponovo vratila na reformski put, te da je počela rješavati prioritete na putu pristupanja EU, što je pokazala kroz usvajanje Reformske agende. Ali, ako se pažljivo čita ovogodišnji izvještaj o napretku, primjetno je da se u gotovo svim poglavljima govori da se BiH nalazi na početnoj, ranoj razini rješavanja problema, kako od funkcionalnog pravosuđa, reforme sudstva, borbe protiv korupcije do, naravno, njenog odnosa s međunarodnim financijskim institucijama. A za neke stvari se otvoreno kaže da će biti pravi izazov za zemlju koja do ovog trenutka nije uspostavila potreban konsenzus oko provedbenih mehanizama puta prema EU-u.

Cjelokupna klima, slika, procesi u BiH mogu se postaviti u trokutu tekućih zbivanja:

- S jedne strane imamo 20 godina Daytona, što će biti obilježeno u zemlji i izvan nje, s druge strane očekuje se aplikacija za status kandidata za članstvo u EU-u ali onda imate i referendum koji ponovo dovodi u pitanje odnose za koje smo vjerovali da su na neki način i sređeni. Dakle, u tom trokutu događaja i procesa moramo potražiti kompleksnu ocjenu o tome što je BiH danas i kako dalje prema briselskoj fazi, izlazeći iz daytonske - zaključio je Picula.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?