Obavještajni podaci

Institucije sumnjaju da se neki streljački i airsoft klubovi u BiH koriste za regrutaciju ekstremista

ilustracija
10.05.2018.
u 16:30

Obavještajni podaci ukazuju na sumnje u moguće zlouporabe određenih lovačkih, streljačkih i airsoft klubova u BiH koji bi mogli biti iskorišteni za regrutiranje novih članova ekstremističkih grupa, a iste sumnje javljaju se i kod aktivnosti određenih humanitarnih organizacija i udruženja građana, govore podaci kojim raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto tražila je od Ministarstva sigurnosti BiH da joj dostavi informacije o prisutnosti i djelovanju raznih organizacija koje mogu imati utjecaj na sigurnosnu situaciju u BiH.

U službenoj informaciji koju potpisuje ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić navedeno je da postoje detaljna saznanja, informacije i dokumentacija kojim raspolažu sigurnosne agencije o aktivnostima ekstremističkih grupa na tlu BiH i u regiji, piše Klix.ba. 

"Ove grupe, ovisno o profilu djelovanja, mogu se podijeliti na one koje promoviraju u ekstremna religijska, nacionalistička, unitaristička i separatistička stajališta, dok jedan dio njih izražava spremnost na nasilne akcije. Neke od ovih grupa su međusobno ideološki povezane sa srodnim organizacijama na području Balkana, te s određenim kriminalnim strukturama u regiji", piše u odgovoru Ministarstva sigurnosti BiH. 

Dalje se navodi kako se njihove aktivnosti kreću od javnih istupanja pojedinih pripadnika tih organizacija uz upotrebu govora mržnje na mjestima javnog okupljanja ili posredstvom određenih internet portala i drugih medija masovnog komuniciranja pa do ispisivanja grafita, postavlja i distribucije plakata uvredljivog ekstremnog sadržaja koji pod plaštom patriotizma i sličnih konstrukcija izražavaju, promoviraju, šire i potiču nacionalnu, vjersku i rasnu mržnju i netrpeljivost. 

"Ove organizacije su razvile metodologiju kojom propagiraju ekstremizam usmjeren na najranjivije kategorije u društvu, odnosno povratničku i izbjegličku populaciju, manjinsko stanovništvo druge vjerske pripadnosti u područjima gdje je većinska populacija ona koja se identificira kao sljednik spomenutih ekstremnih desničarskih organizacija, kao i LGBT populacije", ističu iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Državno ministarstvo upozorava da su pojedine grupe i ranije koristile nasilni ekstremizam u napadima na objekte od vjerskog značaja, nadgrobne spomenike, kao i na vjernike drugih vjeroispovijesti prilikom obavljanja vjerskih obreda u tim objektima. Naglašavaju kako je cilj zastrašivanje i širenje straha među ciljanim grupama i napad na ciljeve bh. društva. 

"Ove grupe također nastoje prikazati vlasti u BiH nesposobnim da se bore protiv terorizma i ekstremizma, kao i da postoje propusti u policijskom radu. Namjeravaju pokazati društvu da su sposobni ukloniti te propuste i pružiti zaštitu svojim pristašama i ostalim etnički sličnim zajednicama. Stoga oni traže prigodu i bilo koju okolnost za djelovanje, a sve s ciljem da sebe prikažu kao zaštitnika društva", navodi se u informaciji koju potpisuje Mektić. 

Dalje se dodaje kako pojedini članovi ovih grupa od ranije imaju iskustvo u borbenim aktivnostima i dobro poznaju oružje, a neki su bili dio organiziranih kriminalnih mreža ili su to još uvijek. 

"Obavještajni podaci ukazuju na sumnje u moguće zloupotrebe određenih lovačkih, streljačkih i airsoft klubova u BiH koji bi mogli biti iskorišteni za regrutiranje novih članova ekstremističkih grupa, a iste sumnje javljaju se i kod aktivnosti određenih humanitarnih organizacija i udruženja građana", navodi Ministarstvo sigurnosti BiH. 

Kako kažu, postojanje nezakonitog vatrenog oružja i naoružanja zaostalog iz rata u BiH omogućava relativno laku nabavu i dostupnost. Ministarstvo sigurnosti BiH upozorava da se ovo oružje može nabaviti posredstvom onih koji osobno posjeduju nezakonito oružje, kao i pojedinih ekstremista koji su direktno uključeni u organizirani kriminal.

"Navedene grupe se jednim dijelom financiraju od osoba izvan BiH. Ove grupe također propagiraju aktivnosti koje su u vezi s krivičnim djelima motivisanim pristrasnošću i mržnjom u cijeloj BiH, a usmjerene su protiv manjinskih zajednica. Spomenute grupe obično imaju hijerarhijsku strukturu ustrojenu tako da postoji jedan vođa koji vodi grupu i koordinira aktivnosti i akcije. Članovi grupa obično komuniciraju direktno, usmenim putem, a tijekom komunikacije koriste aplikacije za šifriranje", govore saznanja bh. sigurnosnih agencija. 

Ministarstvo sigurnosti BiH zaključuje kako mjerodavne sigurnosne agencije aktivno prate i dokumentiraju ovu pojavu te da u skladu s prikupljenim informacijama i dokazima poduzimaju i poduzimat će sve mjere i radnje i cilju jačanja pune sigurnosti BiH i vladavine zakona na cijeloj njezinoj teritoriji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije