Ombudsmani BiH

Institucije u BiH moraju ukloniti barijere

06.04.2016.
u 07:00

Na sjednici Doma naroda PS BiH usvojeno je specijalno izvješće: “Pristupačnost radnih prostora zakonodavnih tijela u BiH osobama s invaliditetom”, koje je pripremila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, a izaslanici su podržali i zaključak resornog povjerenstva u vezi s izvješćem, piše Večernji list BiH.

Istraga ombudsmena

Ombudsmeni BiH proveli su istragu o (ne)postojanju arhitektonskih barijera u zgradama koje koriste PS BiH, NS RS, PFBiH, Skupština BD i skupštine županija. Prema informaciji koju je Instituciji ombudsmena BiH dostavio PS BiH, dobili su odgovor kako je ovo kompleks zgrada koji je opremljen svim potrebnim pristupnim i unutarnjim elementima za nesmetan rad i boravak osoba s invaliditetom te da posjeduju prilagođene toalete i rampu uz prostor. Iz NS-a RS-a kazali su kako imaju poseban ulaz, prilagođen osobama s invaliditetom, a kako su “ urađeni i pripremni radovi na postavljanju panoramskog dizala za pristup drugom i trećem katu, čija izgradnja ovisi o sredstvima u proračunu za 2016.”. Parlament FBiH ima “pristup zgradi u kojoj je smješteno ovo zakonodavno tijelo bez arhitektonskih barijera, kao i kretati se u okviru zgrade s iznimkom ulaska u određene prostorije”. Skupština BD BiH smještena je u prostorijama Doma kulture u Brčkom te objekt posjeduje odgovarajuću rampu koja omogućava pristup osobama s invaliditetom na sjednice skupštine koje se u prizemlju zgrade”, dok za druge prostorije na drugom i trećem katu nemaju uređen prilaz. Skupština TŽ-a trenutačno nema riješeno sporno pitanje, ali se nadaju da će se riješiti, prema financijskim mogućnostima. Skupština ZHŽ-a je osigurala sredstva za rekonstrukciju glavnog ulaza i rampe, dok je na prvom katu osiguran bočni ulaz i ured u kojem se vrši prijam osoba s invaliditetom. U Skupštini SBŽ-a su prostorije i ulaz prilagođeni osobama s invaliditetom, a u BPŽ-u je ravan ulaz bez stuba, ali skupštinska dvorana je na prvom katu koji nije prilagođen. U ZDŽ-u imaju pristup zgradi i pomoću dizala, ali je stubište neprilagođeno. Skupština USŽ ima prilagođen pristup, dok HBŽ ima improviziranu rampu, a planira sredstva za prilagođavanje prostora. Skupština SŽ-a ima pristup preko pokretne platforme, u PŽ-u su prostorije u prizemlju i pristupačne su za osobe s invaliditetom. Skupština HNŽ-a nema prilagođen prilaz osobama s invaliditetom, a pokrenut je postupak rekonstrukcije i prilagodbe zgrade. Apelirano je da četiri županije uklone barijere (TŽ, ZHŽ, HBŽ i HNŽ).

Onemogućeno kretanje

Ombudsmeni su primijetili kako je u mnogima omogućen pristup zgradi, ali je onemogućeno kretanje unutrašnjosti zgrade. Iz Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava u svojstvu nadležnog povjerenstva razmatrali su specijalno izvješće i ustanovili da ono ne odgovara stvarnom stanju, jer su informacije na osnovi kojih je rađeno neadekvatne i netočne, a iz PS BiH dostavljena je informacija koja ne odgovara stvarnom stanju. Zbog toga je Zajedničko povjerenstvo dostavilo specijalno izvješće kolegijima oba doma da ga uvrste u dnevni red sjednica oba doma, uz prijedlog da Zastupnički dom i Dom naroda usvoje sljedeći zaključak: od Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH traži se da u roku od 6 mjeseci dopuni specijalno izvješće, na način da konačno izvješće odgovara stvarnom stanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?