VLAST BEZ VLASTI

Institucije vlasti u FBiH nemaju ni odgovor na krizu

Prosvjedi Sarajevo
Foto: Pixsell
13.02.2014.
u 09:04

Na službenim stranicama Parlamentarne skupštine BiH, koja uredno izvještava medije u tjednim i mjesečnim događanjima, nema nikakve vijesti o skorom sazivanju sjednice

Dok ispod njegova ureda već četvrti dan prosvjednici uzvikuju “ostavka, ostavka”, predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić, priopćenjima ratuje s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem o pitanjima tko je kriv za prošlotjedne prosvjede. Federalna Vlada je od jučer u stalnom zasjedanju, ali nema jasne vizije kako situaciju umiriti ili riješiti. Za jučer sazvana sjednica Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, Kolegij predsjednika klubova o ovom domu, zaključio je, kako stoji u priopćenju, “da se nastavak 26. redovite sjednice Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije BiH odgađa do daljnjeg”.

“Dogovoreno je”, stoji dalje u službenom dopisu “da Kolegij Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije BiH uputi prijedlog Domu naroda Parlamenta Federacije BiH zbog eventualnog žurnog sazivanja i održavanja zajedničke sjednice oba doma Parlamenta Federacije BiH, a glede trenutačne situacije u Federaciji BiH”. Na službenim stranicama Parlamentarne skupštine BiH, koja uredno izvještava medije u tjednim i mjesečnim događanjima, nema nikakve vijesti o skorom sazivanju sjednice, iako je situacija u državi u najmanju ruku izvanredna. Isto je i s Vijećem ministara BiH koji također u tjednom planu nema bilo kakvog sastanka povodom situacije u FBiH, a posljednji put ovo državno tijelo imalo je sastanak u četvrtak, 6. veljače. Predsjedništvo BiH uopće ne radi jer je ta zgrada zapaljena u prosvjedima. Da nije bilo posjeta ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua ni dvojica članova ovog državnog tijela Željko Komšić i Bakir Izetbegović, bez trećeg predsjedatelja Nebojše Radmanovića ne bi se sastali. I ured predsjednika i dvojice potpredsjednika Federacije BiH pretvorena su u stranačka središta iz kojih se šalju “zapaljiva” priopćenja bez jasne vizije što u ovakvoj situaciji konkretno napraviti.

Jedino je aktivan Plenum građana koji pokušava u razdoblju bezvlašća artikulirati svoje zahtjeve koje bi trebali pretočiti u izvršne odluke. Aktivne su i županijske vlade čiji su predsjednici i ministri obećali ostavke narodu i sad ih cijeli tjedan potpisuju. Iz svega proizilazi da je Federacije BiH kao entitet, zajedno sa svim državnim institucijama, u vrijeme kad u BiH zbog masovnih prosvjeda bruje svjetski mediji, potpuno izvan kontrole. Dok uzde institucija vlasti nitko ne drži, aktivna su stranačka središta. Šalju se priopćenja, optužbe, traži se krivac, a u cijelom tom kaosu jedini je cilj kako politički poentirati. Nitko nam jučer nije mogao iz institucija FBiH, državnih institucija reći kad će biti održane sazvane sjednice, niti koliko će nefunkcioniranje institucija sustava proizvesti financijskih gubitaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije